Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Debreceni cég alakíthatja ki a ceglédi Gulag múzeumot

1 Mins read

A debreceni székhelyű Egberstone Kft. alakíthatja ki Cegléden egy meglévő épületből a GulágG-Gupvi Múzeumot és Emlékhelyet, nettó 1,7 milliárd forintért.

A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A felújítandó épület nettó szintterülete 1880 négyzetméter. Hang- és hőszigetelést 7429 négyzetméteren kell végezni, a parkosítás pedig több mint ezer négyzetmétert tesz ki. Lesz az épületben egy lift, két előadóterem, járható tető, tovább parkoló 27 gépkocsinak és 15 kerékpárnak.

A nyertessel november 9-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

Indult még a közbeszerzésen a Strabag Generálépítő Kft., a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft., valamint az EB Hungary Invest Kft. is.

Cegléden a Szolnoki úti volt huszárlaktanyában egy meglévő épület átakításával jön létre a Gulág-Gupvi Múzeum és Emlékhely. A kormány 2016-ban döntött arról, hogy a ceglédi volt huszárlaktanya is felkerül a történelmi emlékhelyek listájára.

A város honlapján olvasható, hogy a tervek szerint kutatóbázis, levéltár és kiállítóhely is lenne a Szolnoki úti laktanyában, ahol a Kárpát-medence legnagyobb szovjet lágere volt, több mint 200 ezer ember töltött itt hosszabb-rövidebb időt. A laktanyában meghalt, fogvatartott illetve onnan a Szovjetunióba, malenkij robotra vagy Gulág táborokba hurcolt civilek és hadifoglyok emlékére alakítják ki az emlékhelyet.

Related posts
Közélet

Összegyűlt a pénz a korcsolyapályára

1 Mins read
Kozákné Szendrei Gina még októberben indított egy kezdeményezést, melyben a ceglédi jégpályára várták helyi vállalkozók támogatását és segítségét abban, hogy mégis lehessen…
Közélet

A ceglédieket is várja a termálfürdő és a hidak városa

6 Mins read
Egy kellemes, napfényes novemberi napon a hajdani Moson vármegye székhelyének belvárosában, a XIX. századi paloták sorával ékes Mosonmagyaróváron jártával study touron a…
Közélet

Két ceglédi posta is bezár

1 Mins read
A Magyar Posta is durva takarékoskodásba kezd, több száz hivatalt zárnak be, és 300 munkavállalót el is küldenek, Cegléden 2 posta érintett….