Új!Elindult honlapunk!

Közélet

A multiknak kötelező felajánlaniuk a két napon belül lejáró élelmiszereket

2 Mins read

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének becslése szerint az előállított élelmiszereknek mintegy harmada megy veszendőbe, holott azok megtermelése jelentős erőforrást igényel.

A legnagyobb élelmiszer-áruházaknak februártól kötelező felajánlaniuk az élelmiszerárut a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére.

A fogyaszthatósági idővel, továbbá 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik a szabályozás. A módosítás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. Vagyis az nem fordulhat elő, hogy a jellemzően 24 órás minőségmegőrzési idővel rendelkező cikkek, például egyes péksütemények, hidegkonyhai készítmények és hasonlók is a javaslat hatálya alá tartozzanak. Így tehát mind a pékáru, mind pedig a franciasalátát, kaszinótojást, sonkatekercset és hasonló termékeket kínáló prémium csemegepultok megmaradhatnak a nagyobb láncokban is.

Az érintett üzletek az élelmiszert karitatív szervezeteknek is felajánlhatják és a jogszabály célja az, hogy a lejáratközeli áru a rászorulókhoz és ne a kukába kerüljön.

A Lidl és a Spar éves árbevétele a 600 milliárdot is meghaladja (tavaly 667 és 630 milliárd volt), a Tesco közelíti ezt a szintet (2020-ban 588 milliárdot ért el), de az Auchan és a Penny éves árbevétele is magabiztosan haladja meg a 300 milliárd forintot (356, illetve 307 milliárdot produkáltak). Az Aldi tavalyi árbevétele 292 milliárd forint volt, vagyis mindenképpen beletartozik a kötelezetti körbe ez az üzletlánc is.

Az érintett üzleteknek élelmiszerhulladék-csökkentési tervet kell készíteniük, amit az élelmiszermentő központnak kell benyújtaniuk. Az első ilyen tervüket 2022. május 31-ig kell beterjeszteniük, illetve ki kell nevezniük egy élelmiszermentési felelőst is. Ehhez a tervhez a későbbiekben tartaniuk kell magukat, amelyet az élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági rendszer ellenőrizni is fog. 

Bírsággal sújtható az, aki nem készít ilyen tervet vagy aki éves szinten több mint 2 százalékkal átlépi az élelmiszerhulladék tervezett mértékét. A legnagyobb élelmiszerüzletek kiskereskedelmi adója is növekszik az árbevétel 2,5 százalékáról annak 2,7 százalékára.

A jogszabály 2022. február 1-jétől lép hatályba.