Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Emelkedik az egyszerűsített foglalkoztatás közterhe

1 Mins read

A Magyar Közlöny 93. számában jelent meg 2022.06.04-én a 197/2022. (VI.4.) Kormányrendelet az extraprofit adókról. A Kormányrendelet 6. pontja alapján az alábbiak szerint emelkedik az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetés 2022. július 01. napjától.

9. § Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (a továbbiakban: EFO tv.) 4.  § (2) bekezdésétől eltérően a filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a hónap elsőnapján érvényes minimálbér 12 százalékát, amely összeget száz forintra kerekítve kell meghatározni. (maximum. 24.000 Ft/nap)

10. § Az EFO tv. 8. § (2) bekezdésétől eltérően az egyszerűsített foglalkoztatásban foglalkoztatott munkavállaló esetében a munkáltató által fizetendő közteher mértéke:

a) az EFO tv. 7.  § (2) bekezdés a) pontja esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónkként a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százaléka, (mezőgazdasági és turisztikai idénymunka közterhe 1.000 Ft/nap)

b) az EFO tv. 7.  § (2) bekezdés b) pontja esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónkként a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százaléka, (alkalmi munka közterhe 2.000 Ft/nap)

c) az EFO tv. 2.  § 8.  pontjában meghatározott filmipari statiszta alkalmi munkára irányuló egyszerűsítettfoglakoztatása esetén a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként a minimálbér 3 százaléka, (6000 Ft/nap)

azzal, hogy a mértéket száz forintra kerekítve kell meghatározni.

12. § (1) A 10. § szerinti közterhet első alkalommal a 2022. július hónapban keletkezett, EFO tv. szerinti foglalkoztatási jogviszonyok esetében kell megfizetni.

Related posts
Közélet

Összegyűlt a pénz a korcsolyapályára

1 Mins read
Kozákné Szendrei Gina még októberben indított egy kezdeményezést, melyben a ceglédi jégpályára várták helyi vállalkozók támogatását és segítségét abban, hogy mégis lehessen…
Közélet

A ceglédieket is várja a termálfürdő és a hidak városa

6 Mins read
Egy kellemes, napfényes novemberi napon a hajdani Moson vármegye székhelyének belvárosában, a XIX. századi paloták sorával ékes Mosonmagyaróváron jártával study touron a…
Közélet

Két ceglédi posta is bezár

1 Mins read
A Magyar Posta is durva takarékoskodásba kezd, több száz hivatalt zárnak be, és 300 munkavállalót el is küldenek, Cegléden 2 posta érintett….