Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Egyenlőség és válaszok – Jakab István szembeszáll a kritikákkal.

3 Mins read

Sajtótájékoztatót tartott szerda délelőtt Jakab István a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Reagált az ellenzéki önkormányzati képviselői támadásokra. Beszélt a költségvetésükkel kapcsolatos ellenzéki és polgármesteri véleményekről, az idei év terveiről és reagált az ipari parkkal kapcsolatos ügyre is.

A februári testületi ülés költségvetés tárgyalásán nagy vitát kavart a roma önkormányzat pénzügyi kerete, ahol személyeskedő megjegyzések is elhangzottak a nemzetiségi önkormányzat vezetőjére.

László Ágnes kérdésére, hogy miért nem vett részt a számukra is fontos testületi ülésen, elmondta, közeli rokona temetése miatt nem tudott ott lenni. Arra – szintén László Ágneshez köthető kérdésre is válaszolt, hogy a Mikulás ünnepségen miért nem csak a roma gyerekek kaptak ajándékot.

Én nem voltam tovább hajlandó tárgyalni, ha ilyen buta javaslatok hangzanak el. Nekem is nagyon rosszul esne, ha lenne egy városi rendezvény, és a magyar gyerekek kapnának Mikulás-csomagot, a romák pedig nem. Tehát ha valaki ilyen szélsőséges nézeteket akar belém pumpálni, hogy kompromisszumot kössünk, nem vagyok hajlandó. Igen, felállok az asztaltól és nem vagyok hajlandó tárgyalni később ilyen emberekkel – mondta Jakab István

Arról is beszélt, László Ágnes megjegyzéseit nem tartja korrektnek.

Nem említette meg László Ágnes képviselő asszony, hogy számtalanszor a saját pénzünkön elvárta tőlünk, hogy segítsünk, hogy egy esetet megemlítsek, egy roma családnak az udvaráról a fa belógott egy többségi társadalomban lévő embernek a házára, és ők úgy állapították meg, hogy az veszélyes. Erről semmilyen papír nem volt. Naponta kétszer-háromszor hívott, hogy oldjuk meg, oldjuk meg, oldjuk meg. A saját pénzemen favágót hívtam ki, és hogy esetleg későbbiek folyamán valamilyen baleset ne legyen, kivágattattam a fát.  Elfelejtik az ellenzéki képviselők és a polgármester úr, hogy mennyit adakozunk, hogyan segítjük a rendőrség és a hatóságok, hivatalos szervek munkáját – tette hozzá.

Beszélt az idei tervekikről is. Az ugyeri iskolával közösen indítanak egy programot a „Ne halat, hanem hálót adj” jegyében. Az általuk megtermelt zöldségeket ők maguk vihetik majd haza. Az egész várost felölelő Teszedd! akciót fognak tartani, amelynek keretében a roma lakosok megtisztítják a várost a közterületen elhelyezett hulladéktól, és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat állja majd a költségeket is.

De Jakab István reagált az ipari parkkal kapcsolatos botrányra is.

Most, hogy egy 600 millió forintos olyan hiány merült fel Cegléd város költségvetésében, ami abszolút a polgármester úrnak a hatáskörében van, ez számomra felháborító, abszolút felháborító, mert itt szenvedünk, tavaly 15 millió költségvetést kaptunk, és most bocsánatot kérek, Ceglédnek a szemeteszsákja vagyunk, tehát a legkörülményesebb dolgokat, problémákat tavaly 15 millió forintért oldottuk meg. Felháborítónak tartom ezt és bár Csáky András nem vállalta a felelősséget, megkérdőjelezi, hogy valóban az ő aláírása került-e a papírra, ezt majd a nyomozás eldönti. Én azonban mégis azt gondolom, hogy aki 600 milliós hiányt csinál Cegléd városának az se erkölcsileg, se szakmailag nem megfelelő ember a polgármesteri tisztségre – mondta Jakab István.

Ha a nyomozás során az derül ki, hogy a polgármester felelőssége ebben az ügyben megállapítható, a roma önkormányzat nevében ő lesz az első, aki felszólítja lemondásra dr. Csáky Andrást, – zárta a sajtótájékoztatót.