Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Mégis vissza kell fizetni a 630 millió forintot kamatokkal együtt

2 Mins read

Az Ipari Park 2 beruházás aktuális helyzetéről tartott sajtótájékoztatót dr. Csáky András.

A polgármester az előzményekről azt mondta, hogy a beruházás keretén belül egy feltáró út épült, illetve bizonyos közművek, valamint egy szolgáltatóház megépítését kellett volna elvégezni. A projekttel kapcsolatban azonban az év elején számos szabálytalanságra derült fény.

A polgármester úgy fogalmazott a sajtótájékoztatón, hogy a feladattal a Ceglédi Városfejlesztési Kft. konzorciumi partnere, a Pest Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. lett megbízva. A Városfejlesztési Kft. vezetője, minden alkalommal arról tájékoztatott, hogy a beruházás rendben halad, határidőre elkészül. A KFT felügyelőbizottsága sem jelzett problémát, és a képviselőtestület is, évente több alkalommal, a KFT vezetőjének ezzel kapcsolatos, mint utóbb kiderült, valótlan, beszámolóját egyhangúlag elfogadta.

A kivitelezés végső határideje 2023 közepe volt. A beruházás megvalósítására az önkormányzat összesen közel 630 millió forint támogatást kapott. A beruházás a megadott határidőre nem készült el, és a valóságnak nem megfelelő dokumentumok is kiállításra kerültek, illetve kifizetés is történt valódi teljesítés nélkül.

Az irányító hatóság vizsgálata megállapította, hogy a beruházás csak részben valósult meg. Az irányító hatóság úgynevezett „szabálytalanság történt” megállapítással jogkövetkezményként a támogatási szerződéstől elállt, és elrendelte a kifizetett támogatás kamatokkal növelt visszafizetését. A határozatban jogorvoslati lehetőség szerepelt, mellyel haladéktalanul éltünk. Ebben kértük a kamat elengedését és részletfizetés engedélyezését – fogalmazott a polgármester.

A polgármester végezetül elmondta, bízik abban, hogy az irányító hatóság a visszafizetés ütemezésével kapcsolatos kérelmet kedvezően fogja elbírálni.