Új!Elindult honlapunk!

Kultúra

Egyedülálló Szülők Ceglédi Klubja

3 Mins read

Egy hónapja bontott zászlót Cegléden Farkas Erika masszőr jóvoltából fővárosi székhelyű alapítvány és szervezet az Egyedülálló Szülők Klubjának ceglédi csoportja és az egyik közösségi portálon hirdetett ceglédi klubja. A központ vezetője Nagy Anna a helybéli klubfőnökkel.

-Nyolc évig egyedül neveltem a kislányomat, s két esztendeje Budapestről egy kiegyensúlyozott párkapcsolatba kerülve költöztem Ceglédre, s most úgynevezett „mozaik családban élünk” boldogan. Jócskán kipróbáltam az egyedülálló szülők életének összes gondját, problémáját. Ezért gondoltam azt, hogy szavazó-klubvezetőként csatlakozom a fővárosi egyesülethez. Olyan országos hálózat tagjai lettünk, amely több, mint hetven féle szolgáltatással segíti a krízishelyzetben lévő szülőket és gyermekeiket.

Elhatároztam, hogy egy éven belül elnyerjük a legnagyobb vidéki klub címet. Szlaukó – Bobál Orsolya evangélikus lelkész asszony havonta egyszer fél napra a rendelkezésünkre bocsátja a gyülekezeti házukat. Először októberben jövünk össze klubfoglalkozáson. A foglalkozások idején a gyerkőcök számára kézműves és játék foglalkozásokat tartunk, a felnőttek számára pedig a közösen kiválasztott témáról beszélő előadókat hívunk, aki lehet például életmódviteli tanácsadó, ügyvéd, lelkész, szakács, kertész, munkahely-kereső tanácsadó, pszichológus, coaching, tanár… a téma kimeríthetetlen. Szeretnék minden alkalommal kis élelmiszer, vagy egyéb ajándékcsomagot adni, az adakozók jótékonysági kedve függvényében. karácsonykor jó volna kicsit nagyobb ajándékokat is kiosztani. Természetesen bizonyos mértékig az alapítványunk támogatására is számíthatunk, még kedvezményes üdültetési lehetőség biztosításában is. Jó volna, ha a kötelező jótékonysági munkakeret részeként segítőként középiskolásokat is be tudnánk vonni a munkánkba. A legfontosabb, hogy a gyakran bezárkózó életmódot folytató tagjaink lelki segítőtársakra találjanak egymás között, akár csak egy jó beszélgetés erejéig – mondta Farkas Erika.

– 2005-ben, amikor létrehoztam az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt, a fiam még csak négyéves volt, én pedig valamivel korábban lettem egyedül nevelő szülő. Önkéntesekkel közösen igyekeztünk segíteni, ahol lehetett és minden fórumon, ahova bejutottunk, elmondtuk, hogy szükség lenne egy helyre, egy egyszülős központra, ahova ezek a nagyon kemény munkát végző szülők eljöhetnének, segítséget, támogatást, közösséget találnának. tizenhárom év telt el, s 2018. májusában megnyílt az ország első egyszülős központja, amely társadalmi innovációként nemcsak az országban, de nemzetközileg is valami újat hozott. A klubhálózat két éve indult Budapesten. a gyermeküket egyedül nevelő szülők részére. Akiknek a helyzete válásból, halálest miatt, vagy egyedülálló személy által örökbefogadott gyermek okán is kialakulhat. egy éve az ENSZ egy szakmai szervezete előtt is bemutathattuk kezdeményezésünket, amiért komoly elismerést kaptunk. Hazánkban 2-300 ezer egyedülálló szülővel s mintegy félmillió ilyen helyzetben felnövekvő gyermekkel számolhatunk. Becslések szerin a Glóbuszon mintegy 300 millió ember él ilyen problémával. A terveink között szerepel az úgynevezett vasárnapi apukák bevonása is a klubéletbe. Szeretnék majd foglalkozni az úgynevezett „mozaik családok” segítésével, amelyekben két elvált ember található, akár az előző kapcsolatban meglévő gyermekekkel. Hazánkban gyarapodik a klubjaik száma s Erdélyben Csíkszeredában és Marosvásárhelyen is van egy-egy klubjuk. Budapesti klubunk 2018 májusában alakult s azóta 11200 családnak nyújtottunk segítséget. Végezetül megerősítem, amit Erika is említett, hogy munkánk során első helyen az elmagányosodás, az elszigetelődés elleni fellépés, segítségnyújtás a legfontosabb feladatunk az egyedülálló szülők esetében – tudtuk meg Nagy Annától az Egyszülős Központ megálmodójától és vezetőjétől.

Az Egyszülős Központról bővebben a www.egyszulo.hu oldalon lehet olvasni.

Kőhalmi Dezső