Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Fellélegezhetnek az autóhitelesek

2 Mins read

Március elseje óta sem a bankok, sem a pénzintézetek megbízottjai nem intézkedhetnek az autóhitellel vagy lízinggel terhelt gépjárművek forgalomból történő kivonása ügyében egy nemrég hatályba lépett kormányrendelet értelmében. Az új szabályok szerint csak a jármű üzembentartója kérheti a forgalomból történő kivonást.

Hitel esetén az adós – mint tulajdonos –, lízing esetén legtöbbször a lízingbe vevő az üzembentartó. Tehát hiába tartja magánál az autó törzskönyvét a bank, ezután már nem léphet fel annak birtokában ügyfelével szemben.

Az intézkedés az adósok szempontjából kiemelt fontosságú, eddig ugyanis a bankok a gépjármű törzskönyv segítségével könnyedén tudták kivonatni ügyfeleik autóit a forgalomból egy esetleges elszámolási vita esetén, ezzel sok bosszúságot okozva nekik.

Ráadásul még azelőtt volt erre lehetősége a pénzintézeteknek, hogy a bíróság döntött volna arról, melyik félnek van igaza a tartozás ügyében. A gépjárművek törzskönyvét részben sokszor emiatt a gyakorlat miatt tartották maguknál a bankok, gyakran szabálytalan módon öt év elteltével is, amikor már vissza kellett volna juttatni a dokumentumot az ügyfeleknek.

Az új szabályváltozásról először a hitelsikerek.hu oldal számolt be. Mint írták, az is pozitívum, hogy a jelenleg érintett járműveket, amelyeket a bankok kérésére vontak ki a forgalomból, azonnal vissza tudják helyezni az üzembentartók ügyfélkapun, vagy személyes kormányhivatali ügyintézéssel, illeték megfizetése ellenében.

Az autók forgalomból történő kivonásával rengeteg, elsősorban devizahiteles adós életét keserítették meg a bankok. Több olyan eset is ismert, amikor az adós már az eredeti összeg több mint dupláját is visszafizette a finanszírozónak a kocsiért, ám az még többet követelt tőle. Előfordult olyan is, hogy bár bíróság elé nem kívánta vinni az ügyet a pénzintézet, a nála lévő törzskönyv birtokában rendre kivonatta ügyfele kocsiját a forgalomból.

Related posts
Közélet

Derékfájós gyógyvíztesztelőket keres a ceglédi fürdő

2 Mins read
Olyanok jelentkezését várja a Ceglédi Gyógyfürdő, akik porckopás-meszesedés eredetű gerincbetegség által okozott tartós deréktáji fájdalomban szenvednek, s ez a hangulatukra is rányomja…
Közélet

Új helyre kerül a kutyafuttató

1 Mins read
Szombat délután a kutyatulajdonosok tüntetést szerveztek a SPAR melletti kutyafuttatónál. Azt szeretnék, ha nem zárnák be a futtatót és lenne egy hely…
Közélet

Elkezdődött az Örkényi út felújítása.

1 Mins read
Hétfőn a földmunkákkal elkezdődött az Örkényi út külterületi szakaszának a felújítása. Az út több mint két kilométer hosszan, az Ugyer 12. dűlőtől…