Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Új vasútvonal épülhet Győr és Cegléd közt

1 Mins read

Győr és Cegléd közt új, Budapestet délről elkerülő vasútvonal épülhet meg a közeljövőben – írta keddi számában a Magyar Nemzet. A tenderkiírás szerint a V0-s teherforgalmi vasútvonal előkészítéséről szóló fejlesztés célja, hogy a Déli vasúti összekötőhíd tehermentesítésére egy, a fővárost elkerülő, új, egybefüggő és villamosított vasúti kapcsolat létesüljön, amelyen a szerelvények óránként 120–160 kilométeres sebességgel közlekedhetnek.

A V0-s vasútvonal létrehozása már a 2010-es évek elején felmerült. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) koordinációjában működő V0 Konzorcium 2012-ben elkészítette a vasúti körgyűrű megvalósíthatósági tanulmányát, amelyben hat lehetséges nyomvonalat vizsgálták meg. A finanszírozás hiánya miatt azonban a tervekből akkor nem lett semmi.

A vasúti körgyűrű megvalósításáról azután született kormánydöntés, és jelent meg az előkészítést célzó pályázat, hogy az Európai Bizottság tavaly decemberben közzétett mobilitási stratégiájában a vasúti teherszállítás teljesítményének megduplázását irányozta elő 2050-re, és a fejlesztések mellé uniós forrásokat is rendeltek.