Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Magyar írásbelivel elkezdődtek az idei érettségi vizsgák

1 Mins read

Ma írták az érettségizők a magyar nyelv és irodalom középszintű és emelt szintű vizsgát! Az érettségi szövegértési feladatsorában az 1848-49-es szabadságharc nagy szónokairól olvashattak a diákok, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A kétoldalas szöveg elolvasása után pedig 11 feladatot kellett megoldaniuk.

Az első feladatsor megoldására 90 percük volt a diákoknak, a feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhettek.

A magyarérettségi műelemző részében a diákok választhattak Mikszáth egyik novellájának elemzése, illetve egy Arany János- és egy Tóth Árpád-vers összehasonlító elemzése közül. Akármelyiket is választották, egy 400-800 szavas esszét kellett írniuk, amire 150 perc állt rendelkezésükre.

Sok diák már előre eldönti, hogy az első elemzést választja, ugyanis szinte minden évben egy novellát kell elemezni, így egyszerűbb arra felkészülni. Ráadásul egy novellának kevesebb metaforikus értelmezése lehet, ami jó hír azok számára, akiknek nem az erőssége az irodalom.

Itt vannak a 2021-es magyarérettségi feladatok és megoldásaik

Fotó: VARGA GYÖRGY / MTI

Related posts
Közélet

Összegyűlt a pénz a korcsolyapályára

1 Mins read
Kozákné Szendrei Gina még októberben indított egy kezdeményezést, melyben a ceglédi jégpályára várták helyi vállalkozók támogatását és segítségét abban, hogy mégis lehessen…
Közélet

A ceglédieket is várja a termálfürdő és a hidak városa

6 Mins read
Egy kellemes, napfényes novemberi napon a hajdani Moson vármegye székhelyének belvárosában, a XIX. századi paloták sorával ékes Mosonmagyaróváron jártával study touron a…
Közélet

Két ceglédi posta is bezár

1 Mins read
A Magyar Posta is durva takarékoskodásba kezd, több száz hivatalt zárnak be, és 300 munkavállalót el is küldenek, Cegléden 2 posta érintett….