Új!Elindult honlapunk!

Városháza

388 millió forint kompenzációt kap a város

2 Mins read

A Kormány döntése értelmében Cegléd Város Önkormányzata teljes körű, 388 millió forint szabadon felhasználható kompenzációt kap az iparűzési adó kiesés miatt – tájékoztatta a közvéleményt közösségi oldalán Földi László országgyűlési képviselő csütörtökön.

Földi László a Ceglédi Városi Televíziónak adott nyilatkozatában elmondta: tegnap született meg a kormánydöntés a 25.000. fő feletti településeknél kiesett iparűzési adónak a kompenzálásáról. „Azt meg kell jegyezzem és ez fontos, hogy ez nem az önkormányzatoktól elvett adó, hanem a vállalkozásoknál maradt az adó egy része, amit nem kellett nekik most befizetni és ezzel az ott maradt adórésszel munkahelyeket tudtak teremteni, vagy fejleszteni tudtak a vállalkozások. Cegléd városa 388 millió forint kompenzálásban részesült a kormány döntésének értelmében.” – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hozzátette: az erről szóló kormánydöntés egy-két napon belül meg fog jelenni a Magyar Közlönyben. „Fontosnak tartom, annál is inkább mert Cegléd kiemelt település itt a választókerületben. Hiszen egyedüli olyan település amely 25.000. fő felett van. Ez a 388 millió forint szabad felhasználású, nem győzöm hangsúlyozni, tehát nincsen fejlesztéshez kötve. Nyilván majd a polgármester és az önkormányzat bölcs döntés alapján arra költi, ami a legfontosabb.”

Dr. Csáky András polgármester a városi televíziónak elmondta: üdvözli, hogy a kompenzáció szabad felhasználású, mert ez egy bizonyos mozgásteret biztosít az önkormányzatnak „Nagyon örülök neki, hogy megkaptuk ezt a pénzt és mindenkinek, aki ebben részt vett, nagyon szépen köszönjük.”

Arról, hogy mennyiben kell átgondolni a városi idei költségvetését, a városvezető úgy nyilatkozott: a különböző, egyéb beruházások megrendelése függ attól, hogy áll-e rendelkezésre forrás. „Már a költségvetés elfogadásakor a testület tulajdonképpen sorrendet állított be különböző kisebb útjavítások, közvilágítás megvalósítása, bővítése kapcsán. Ebből a pénzből fogjuk azt megcsinálni, ha jut rá. Arra azért vigyáznunk kell, hogy a rendelkezésre álló forrásoknak szeptemberig ki kell tartaniuk, hiszen szeptember közepén van a következő nagyobb adóbevétel a városnál és az intézményeknek működnie kell. Már több, mint egy éve kínlódunk ezzel a járvánnyal és nagyon sok önkormányzat bocsátott el dolgozókat vagy küldött el rendelkezési állományra. Kezdettől fogva azt mondtam, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ne kelljen senkitől megválnunk. Ezt eddig sikerült megtartanunk és biztos vagyok benne, hogy ezt követően is, és én ezt nagy eredménynek tartom.”