Új!Elindult honlapunk!

Sport

Ungvári Miklós lesz a férfi szövetségi kapitány

2 Mins read

A tokiói olimpián sikeresen szereplő magyar válogatott éléről az év végén távozik a magyar judo két szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor a férfiak és Toncs Péter a nők éléről, a két mesteredző az egyesületi feladatok miatt nem kívánta meghosszabbítani szerződését. Dr. Kovács Antal, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke bejelentette: a jövő év elejétől új összetételű szakmai csapat veszi át a magyar válogatott irányítását.

Igazi ikonokat sikerült az ügy érdekében megnyerni, hiszen a férfi szövetségi kapitány a négyszeres olimpikon, olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós lesz, a női kapitány posztját pedig a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tölti majd be. Szőnyegedzőként az ő munkájukat segíti majd a férfiaknál az évek óta hazánkban dolgozó japán Kaida Ken, illetve a nőknél az Európa-bajnok Karakas Hedvig. A szakemberek munkáját az elmúlt évtizedekben Franciaországban, majd Olaszországban dolgozó japán szakember, Murakami Kijosi felügyeli majd.

„Hosszas előkészítő munka után tudtuk összeállítani a meggyőződésem szerinti legerősebb és legalkalmasabb stábot, amelyben olyanok kaptak szerepet, akik szakmai tudásuk, emberi kvalitásaik alapján erre a legalkalmasabbak, a hazai judós társadalomban elfogadottak, magas támogatottsággal bírnak, s így a közös munka szakmai és emberi feltételeinek megteremtésére képesek. Olyan erős stábot sikerült összehoznunk, amely bárhol a világon megállná a helyét” – mondta dr. Kovács Antal.

A magyar judosport első, s mindeddig egyetlen olimpiai bajnoka hozzátette: minden résztvevő felismerte az összefogás érdekében a feladat fontosságát: „Ezt jól példázza Karakas Hédi esete is, Hédi még nem fejezte be aktív judós pályafutását, de önként, ellenszolgáltatás nélkül vállalta a szőnyegedzői feladatot” – árulta el dr. Kovács Antal.

A szakmai alelnök megjegyezte: a szakfelügyelő, Murakami Kijosi néhány hét múva érkezik majd Magyarországra, akkor sajtótájékoztató keretében mutatják majd be a teljes stábot.

A tokiói olimpiai ciklusban Pánczél Gábor és Toncs Péter irányította a magyar válogatottat, ebben az időszakban jó néhány nagy sikert ért el együttesünk, tavaly Karakas Hedvig Európa-bajnoki címet szerzett és az Év sportolónőjének választották Magyarországon, hét versenyzőnk harcolta ki az olimpiai indulás jogát, közülük Tóth Krisztián bronzérmet szerzett, Pupp Réka pedig az ötödik helyen végzett. A két kapitány nem kívánta meghosszabbítani 2021 végén lejáró szerződését.

„Mindenképpen nagyon meg kell köszönnünk Gábor és Péter munkáját, sok szép felnőtt és utánpótlás eredmény eléréséből vették ki a részüket” – tette hozzá dr. Kovács Antal.

(judoinfo.hu)