Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Akár fél évre is elvehetik a benzinkutat attól, aki nem tartja be az árstopot

2 Mins read

Hétfőtől 480 forintban rögzítik a 95-ös oktánszámú benzin és a dízel literenkénti árát, ezt Gulyás Gergely jelentette be a csütörtöki kormányinfón. Az intézkedés november 15-én lép életbe, és három hónap elteltével vizsgálják felül. A miniszter azt is elmondta, hogy azokat a benzinkutakat, melyek nem tartják be az árstopot, be fogják zárni.

részletek szombat este jelentek meg a Magyar Közlönyben.

A kutaknak kötelező nyitva lenniük, nem zárhatnak be maguktól. Akkor viszont kötelező üzemszünetet tartaniuk, ha két napnál hosszabb ideig nem árulják a megjelölt üzemanyagokat.

Ha az adott kúton a rendelet hatálybalépését megelőző három hónapban forgalmazták az árrendelettel érintett (a 95-ös benzin és az alap gázolaj) termékeket, akkor kötelesek ezeket továbbra is forgalmazni.

Ha az árrendelettel érintett üzemanyagot nem tudják biztosítani 7 napon belül nyitvatartási időben összesen 48 órán keresztül, akkor üzemszünetet kell hirdetni, vagyis be kell zárnia a kútnak. Erről 24 órán belül kötelező jelentést küldeniük a NAV-nak. Emellett az üzemszünet közben a kutakon más kereskedelmi tevékenységet sem lehet folytatni, és a rövidebb ideig sem lehet nyitva a szokásosnál.

Az a kút, amelyik nem tartja be az előírásokat, szankciókra számíthat:

  • bírságot kaphat 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedően, fellebbezni nem lehet ez ellen;
  • ismételt jogsértés esetén pedig akár fél évre is eltilthatják az üzemeltetőt a saját benzinkútjának üzemeltetésétől.

Ha az üzemeltetőt eltiltják a kúttól, akkor az adott benzinkút üzemeltetésére helyette kijelölnek „az érintett üzemanyagtöltő állomás 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő, a lakosság igényeinek kielégítésére alkalmas nyilvántartott szolgáltatót”. Ezzel pedig az épület és a tárgyi eszközök is ideiglenesen az újonnan kijelölt szolgáltatóhoz kerülnek, és árulhatja is a kúton található árukészletet. Ha valamilyen kár keletkezik, akkor azt ő állja. A benzinkutak üzemeltetői írásban jelentkezhetnek arra a feladatra, hogy ideiglenesen átveszik más kutak üzemeltetését, ha arra szükség lesz.