Új!Elindult honlapunk!

Közélet

EVIG épületébe költöznek a gimnázium diákjai

4 Mins read

Szeptembertől a tervek szerint már az új helyen, a volt EVIG területén kialakított mintegy 24 osztályteremben kezdődhet meg az oktatás a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium minden tanulója számára. Erről sajtótájékoztató keretén belül számolt be Fodor Gábor tankerületi igazgató ma délelőtt.

Az épület régen megérett egy átgondolt, teljes körű, az épület minden részletét és funkcióját érintő beruházásra. A kormánydöntés értelmében a Beruházási Ügynökség felel a beruházás teljes körű lebonyolításáért. Mint ismert, teljes körű felújítás előtt áll a gimnázium épülete. Erről a 1153/2022 (III.24.) kormányrendeletben döntöttek korábban, amihez az állam forrást is biztosít. „Nagy öröm és komoly beruházás a gimnázium felújítása, hiszen az épület régen megérett az átgondolt, teljes körű, annak minden részét és funkcióját érintő beruházásra.” – fogalmazott Fodor Gábor. Hozzátette: a beruházásra vonatkozó minden információt, (ütemterv, határidők, költségek, műszaki jellemzők, etc.) a beruházási ügynökség hatáskörébe tartozik; ugyanakkor a felújítás alatt a gimnázium nevelési-, oktatási tevékenységének előkészítése, megszervezése és folyamatos felügyelete a tankerület hatáskörbe tartozik.

Az épület régen megérett egy átgondolt, teljes körű, az épület minden részletét és funkcióját érintő beruházásra. A kormánydöntés értelmében a Beruházási Ügynökség felel a beruházás teljes körű lebonyolításáért.

A munkaterület átadása 2022. július 1-jén történik meg.

Addig megtörténik az épület teljes kiürítése. Az épület kiürítését az intézmény vezetője szervezi, a tankerület biztosítja egy keretszerződés keretében a költöztetés logisztikáját.

Az oktatás megszervezésével kapcsolatban már több mint fél évvel ezelőtt elkezdtük az egyeztetéseket az önkormányzattal és a városban lévő oktatási intézményekkel. A diákok elhelyezése és az oktatás megszervezése – olyan színvonalon kell, hogy
megtörténjen – hogy a gimnázium, a tanulók, a pedagógusok és a szülők érdekei ne sérüljenek.

Fodor Gábor megköszönte az önkormányzat – és különösen polgármester úr – segítőkész és nyitott hozzáállását az elhelyezéssel kapcsolatos kérdések tárgyalása során. Ugyanilyen segítőkészséget tapasztaltak a ceglédi oktatási intézmények vezetői részéről.

Szólt arról is, hogy az oktatás megszervezésével kapcsolatban két alapvető döntést kellett meghozniuk. „Az egyik, hogy törekszünk arra, hogy az oktatás lehetőleg egy helyszínen történjen, és a gimnáziumi oktatás sajátosságát és a tanulók elfoglaltságát figyelembe véve törekszünk arra, hogy az oktatást délelőtti órákban tudjuk megszervezni. Ám kiderült, hogy nincs annyi egy térben elérhető osztályterem, amennyire szükségünk lenne és az is kiderült, hogy a város oktatási intézményei csak délután tudnak elegendő számú tantermet biztosítani számunkra.” Mint mondta: felmerült a konténerek telepítésének lehetősége is, ez azonban olyan aránytalan költségeket jelentett volna, amik egyrészt nem szerepeltek a költségvetésben, másrészt támogatási pénzük se lett volna rá, így ezt a lehetőséget el kellett vetniük.

„Így olyan megoldás után kellett néznünk, ami az előzőekben jelzett két feltételt teljesíti. Tehát egy helyszínen és délelőtt tudunk oktatni. Több ingatlant megnéztünk és olyan ajánlatot kaptunk végül, egy jelenleg nem használt épületegyüttest, melynek épületei augusztus végéig a tulajdonostól érkezett megbeszélés alapján átalakíthatók iskolai épületekké. Egész pontosan 24 tanterem kialakításáról van szó, így a gimnázium minden diákja elfér ebben. A Törteli úton a régi EVIG területén felépülő irodaházakban alakít ki a tulajdonos olyan, számunkra alkalmas osztálytermeket, ahol az oktatás folyhat. Ezen a tárgyalások lezajlottak, megtörtént az egyeztetés a tervrajzokról, többször bejártuk az ingatlant, meghatároztuk azokat a feltételeket, mellyel a nagytermek, informatikai termek, büfé, raktározóhelyiségek és az osztálytermek kialakításra kerülnek; továbbá egy tanári rész is, ahol a tanárok készülhetnek az órákra.”

A tájékoztatón elhangzott: a felettes szervekkel történő egyeztetések után megkötötték a bérleti szerződést a terület tulajdonosával, aki a szerződésben vállalta a terület és a tantermek augusztus végi átadását.

A tanév zárásával párhuzamosan megkezdődik a költöztetés a Gimnáziumból az új telephelyre. Ehhez kapcsolódóan keretszerződést kötünk egy költöztető céggel, valamint beszerezzük a szükséges dobozokat.

Fontos kiemelni, hogy megkezdték a menetrend szerinti tárgyalást a helyi- és helyközi járatokról, hiszen a tanulók kijuttatását buszokkal kívánják megoldani. A folyamatos döntés előkészítés érdekében pedig hetente egy operatív csapat egyeztet, ahol a felmerülő kérdéseket folyamatosan kezelik.