Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Januártól nem kell magunknál tartani a jogsit és a forgalmit

2 Mins read

Nem kell bírságtól tartania annak, aki 2023 januárjától otthon felejti a jogosítványát vagy a forgalmi engedélyét, ugyanis egy törvénymódosítás szerint ezeket a rendőrök a közúti ellenőrzéskor már elektronikusan is ellenőrizni tudják.

2023. január 1-től nem jár bírság azért, ha közúti ellenőrzéskor valaki nem tudja felmutatni jogosítványát vagy forgalmi engedélyét, mert azt a rendőrök egy elektronikus eszközzel le tudják ellenőrizni, adott esetben pedig bevonhatja a vezető jogosítványát, vagy kivonhatja a forgalomból a járművet.

Az eddig érvényes jogszabályok szerint szabálysértést követtünk el, ha nem tudtuk felmutatni akár a forgalmi engedélyt, akár a jogosítványt. Ilyen esetekben a rendőr dönthetet úgy, hogy szóbeli figyelmeztetéssel továbbenged, rosszabb esetben minimum ötezer, de akár 50 ezer forint helyszíni bírságot is kiszabhatott. Aki ezt nem fogadta el, azzal szemben szabálysértési eljárást indítottak, amely akár 150 ezer forint bírsággal is járhat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a könnyítés nem mindenkire vonatkozik. A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény kizárólag a magyarországi okmányokra vonatkozik, tehát ha valakinek magyar jogosítványa van, de külföldi rendszámú autót vezet, januártól a jogosítványát nem, de a forgalmiját fel kell majd mutatni a rendőrnek.

Abban az esetben, ha a jogosítványt vagy a forgalmi engedélyt elvenné a helyszínen a rendőr, már pár kattintással megteheti. Így a jogosítvány bevonása vagy a jármű forgalomból való kivonása ezt követően szerepelni fog az elektronikus nyilvántartásban. 

A rendőrök már évek óta elektronikusan ellenőrzik a Belügyminisztérium nyilvántartásában szereplő adatokat a náluk lévő kéziszámítógéppel. Így néhány kattintással kideríthetik, hogy érvényes-e egy magyar rendszámú gépjármű műszaki vizsgája, van-e rajta kötelező biztosítás, nem körözik-e, esetleg nem vonták-e ki korábban a forgalomból.