Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Új törvényjavaslatra jöhetnek a nemzeti tüzépek

2 Mins read

A HVG értesülései szerint egy friss törvényjavaslat értelmében a kormány megszabott áron vásárolná fel az exportra szánt építőanyagokat, az árukészletből pedig Nemzeti Építőanyag Kereskedéseket állítana fel. A törvényjavaslat a gyártás és az épületek energiahatékonyságának növelése érdekében a magyar építőanyag-gyártókat adókedvezményben részesítené, a magánszemélyek önerőből történő épületenergetikai beruházásait pedig áfa-visszatérítéssel támogatná. A lap szerint az építészeti törvényjavaslat

A társadalmi vitára még nem bocsátott javaslat a tervek szerint többek között elősegítené a települési zöldterületek megóvását és a tájépítészet szerepének erősítését, továbbá olyan szabályozást kíván elérni, ami „a magyar építésgazdaság fejlődését szolgálja és a magyar építőanyagok felhasználásának elsőbbségét teremti meg”. A lap szerint az utóbbi pontot a kormány úgy akarja végrehajtani, hogy közben több uniós alapelvet és az alaptörvényt is megsérti.

A törvényjavaslat fontosabb pontjai a következők:

Regisztrációs kötelezettséget ír elő „az építőanyag behozatal és kivitel vonatkozásában, az export vonatkozásában az állam vételi és elővásárlási jogának meghatározása mellett”. A regisztrációt a kivitelt és behozatalt megelőzően 30 nappal kell megtenni az érintett vállalatoknak, ennek elmulasztása szankciókkal járna „a hatóságok erőteljes fellépése mellett”. Ez a kötelezettség borítékolhatóan magával vonná a termelés akadozását is, hiszen teljes bizonytalanság alakulna ki, hogy az exportra szánt termékek valóban eljutnak-e oda, ahova a gyártó és a megrendelő szeretné.

Emellett export csak olyan építési termékeknél lehetséges, amelyek esetében nincs importkitettsége az országnak. Ha pedig az építésgazdaságért felelős miniszter (azaz Lázár János) értesül arról, hogy az építőanyagok kivitele „jelentős mértékben akadályozza, vagy ellehetetleníti a kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fenntartását, fejlesztését”, legfeljebb egyéves exporttilalmat rendelhet el az adott termékekre.

Az export esetében vételi és elővásárlási jog illeti meg az államot a (tervezetben nem részletezett) regisztrált alapanyagokra és termékekre

Állami tulajdonú építőanyag-kereskedéseket állítanának fel, a kereskedések az egész ország területét lefednék, együttesen pedig Nemzeti Építőanyag-kereskedelmi Hálózatnak hívnák azokat. A tervezet szerint a magánszemélyek, egy másik verzió szerint a babaváró támogatást és CSOK-ot felvett családok, valamint az épületenergetikai korszerűsítési beruházásokat elvégző magánszemélyek és a hátrányos helyzetűek áfa-mentesen juthatnának hozzá az itt megvásárolt építőanyagokhoz.

A javaslat megtiltaná az acél- és vashulladék kivitelét az országból, értékesítésük pedig csak olyan vállalatnak engedélyezett, amely vállalja az újrahasznosítását. A szelektív hulladékot pedig a cégeknek ingyenesen kellene átadni a „másodlagos tüzelőanyagot előállító, elsősorban magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező vállalkozásoknak”. 

A HVG szerint több ponton is súlyosan jogsértő a törvényjavaslat, ezzel kapcsolatban itt lehet olvasni a részleteket.