Új!Elindult honlapunk!

Kék-hírek

Közbiztonsági fórum az Ugyerban

3 Mins read

A polgármester kezdeményezésére közbiztonsági fórumot tartottak az Ugyeri iskolában. Sok lakó ki is használta a lehetőséget, hogy elmondhatja, mivel és hogyan keserítik meg életüket nem csak felnőtt elkövetők, de sajnos sokszor lopásra nevelt gyerekek is.

Az ugyeri iskolába várták a városrészben élőket közbiztonsági fórumra. A legutolsó testületi ülés előtti lakossági félóra eredménye lett ez a találkozó.

„Ami azon a lakossági félórán elhangzott, annak megfelelően a kapitány úrnak egyrészt felajánlottam egy körzeti megbízotti irodának a létrehozását, illetve kértem, hogy válaszolja meg az ezzel kapcsolatos problémáknak a megoldását. A KMB irodával kapcsolatban igény nem merült fel, illetve az volt a javaslata, hogy üljünk le és nézzük meg, hogy kamerák kihelyezésével mennyire tudjuk visszaszorítani ezeket a negatív dolgokat, amik elharapóztak az elmúlt időszakban, ez a jövő héten szerintem meg fog történni.” – fogalmazott Dr. Csáky András polgármester. Elmondta, az önkormányzat fog forrást találni a kamerák kihelyezésére, de sokat segíthet az is, ha a lakosok maguk is felszerelnek hasonló eszközöket.

A fórumon részt vett Dr. Ferenczi Norbert önkormányzati képviselő is, aki egyrészt beszélt az öregszőlői tapasztalatokról, arról, ott hogyan fékezték meg a bűnözést, valamint felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzat közbiztonsági keretéből lehetőség van kamerák beszerzésére is pályázni.

Tarr Felícián a városrész önkormányzati képviselője pedig elmondta: kezdeményezésére a testület hozzájárult két vadkamera beszerzéséhez, ami a mezőőrök munkáját segíti majd a területen. A rendőrség pedig még sűrűbben és aktívabban jelenik meg a városrészben amellett, hogy folytatják az eddig is már eredményeket hozó munkát. Látják, tudják, hogy jelen vannak ebben a városrészben a könnyen és olcsón beszerezhető dizájner drogok. És az is látható, hogy ezek beszerzése miatt követnek el többen is vagyon elleni bűncselekményeket.

„Nyilván a fogyasztók azonosítása mellett az a célunk, hogy a terjesztőket is eljárás alá vonjuk, akik ezeket a drogokat terjesztik, idehozzák. Már tettünk lépéseket és azt gondolom, hogy a közeljövőben már láthatják is, hogy fogunk intézkedéseket tenni. Jó nyomon vagyunk azt gondolom, a vagyon elleni bűncselekményeknél is felmerült, hogy vagy azért értékesítik hogy drogot kapjanak, vagy a kapott pénzt költik a fiatalok arra, hogy ilyeneket fogyasszanak.” – mondta Juhász Tibor alezredes, bűnügyi osztályvezető. Arról is beszélt, a folyamatban lévő eljárások során kiderült hogy egy elkövetőhöz annál is több bűncselekmény köthető, mint amennyi miatt maga az eljárás elindult.

Egyre több a fiatalkorú elkövető – iskola helyett lopni járnak – erről már az Ugyerben élő és maga is már áldozattá vált Utasi Beatrix beszélt.

„Lopásra használják fel a kisebbeket, a fiatalkorúakat, hiszen ők azok akik nem büntethetők. Kétszer vette fel a kamera a betörésnél az olyan kicsit, hogy szinte a karján hozta és tette le és tette be az ablakon, mint kiderült később az eljárás során.” De nem csak otthon, már a városközpontba tartó buszokon is egyre több az atrocitás. Sokat vár ettől a fórumtól, valami talán elkezdődött – mondta. „Előrelépésnek tartom és egyáltalán hogy szót kaphattunk, hogy elmondhattuk a problémáinkat, hogy mi itt az igazi probléma amin változtatni kellene és ez eljuthat olyan szervekhez, akik ebben tényleg tehetnek is valami előrelépést. Bizakodom benne, hogy lehet ez még jobb és lehet ez még olyan jó hely, mint amilyen gyerekkoromban volt. Én is itt nőttem fel, ember lett belőlem. És azt gondolom, nagyon sok múlik a nevelőinken, az iskoláinkon.” – tette hozzá.

A most először megtartott lakossági fórumnak egyébként a tervek szerint folytatása is lesz, a tervek szerint több más hatóság és szervezet bevonásával.

(Fotó: Szokolai Attila)
Szöveg: cegled.hu