Új!Elindult honlapunk!

Kultúra

Újabb lendület – Sikeres Erasmus+ pályázat a Kossuth gimiben!

2 Mins read

Sikeresen pályázott a gimnázium az Erasmus+ 2023-ban induló újabb 5 éves pályázati ciklusára. Az Erasmus+ az Európai Unió programja, mely az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot támogatja. A közoktatásban ez leginkább a kulcskompetenciák és készségek fejlesztését, a minőségi oktatás és az innováció erősítését, a nyelvtanítás és nyelvtanulás fejlesztését jelenti.

Első alkalommal 2019-ben nyert támogatást az iskola, ekkor 12, három évvel később már 15 pedagógus és oktatást segítő munkatárs vett részt külföldi továbbképzéseken Angliában, Írországban, Franciaországban, Ausztriában és Olaszországban angol, német, ill. francia nyelven. A második pályázati körben megvalósult egy olyan szakmai látogatás , amely egy spanyolországi kéttannyelvű középiskolában zajlott.

Az első két pályázat sikere, illetve a kedvező tapasztalatok alapján nagy reményekkel vágtak bele a harmadik pályázati körbe, ahol mondhatni, elsöprő sikerrel jártak. A pályázó 54 köznevelési intézményből 30 pályázott sikerrel, közülük is a gimnázium került ki első helyen, hiszen az elérhető 100 pontból 96-ot kaptak.

A pályázat öt éves futamidejét 15 hónapos szakaszokra bontják, amelyek végén pénzügyi és záróbeszámolót kell készíteni. A harmadik pályázatba már a diákokat is be lehet vonni, például kiemelten támogatja a „kevesebb lehetőséggel élő”-ket.

Az Erasmus remek lehetőség külföldi partnerek keresésére és kapcsolatépítésre. A gimnázium jelenlegi programjának prioritásai tapasztalatot szerezni a kéttannyelvű oktatásról, az inkluzív nevelésről, valamint fejleszteni a tanárok digitális módszertani eszköztárát. A sikeres pályázati eredmény nagyrészt köszönhető annak is, hogy ez alkalommál már 39 (!) tanár vesz részt a továbbképzésekben, valamint az intézmény vezetője és helyettese nemcsak támogatja, hanem személyesen is részt vesz a programokban.