Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Matek tehetségprogram a Gimiben

1 Mins read

A Repülő Iskola a Gondolkodás Öröme Alapítvány egyik sajátos tehetséggondozó programja. Az őszi félévben az ország középiskoláit járják, amikor a fogadó iskolák kilencedikes tanulói részére tartanak rendhagyó matekórákat. Ezeken a foglalkozásokon kedvcsináló, játékos, gondolkodást fejlesztő feladatokat kapnak a diákok, nem a megtanult képletekre, hanem a „józan paraszt ész” alkalmazására építenek. A program lényege tulajdonképpen a tehetségkutatás.

A foglalkozásokon jól szereplő tanulók közül, akik visszaküldik a kapott feladatok megoldását is, a szervezők kiválasztják azokat, akik a folytatásban részt vehetnek. A tavaszi félévtől indul számukra egy intenzív tehetséggondozó foglalkozássorozat, amely 2 és fél éven át havonta egy egynapos programot jelent.

A módszer kidolgozója Pósa Lajos, akit én még az egyetemről ismerek, hiszen abban a szerencsében volt részem, hogy két éven át tanárom volt. Így természetes, hogy amikor tudomást szereztem a Repülő Iskoláról, meghívtam őket Ceglédre. Nem először jártak már nálunk, de ebben a tanévben a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium öt kilencedikes tanulóját is meghívták ebbe a programba. A foglalkozások helyszíne az ELTE Eötvös József Collegiuma. Április 4-én el is kezdődött az intenzív munka. Hat óra matematika és játék után nagyon jó hangulatban indultunk haza. Úgy hiszem, megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsem őket: Bálint Tamás, Bús László Teodor, Kertesi Péter Áron, Récsi Dominik Sándor és Toldi Kinga. Nagyon büszke vagyok tanítványaimra!

Volter Etelka
matematika tanár