Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Kiderült, mitől habzott a Gerje-patak

1 Mins read

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a mosószer-alapanyag okozta a Ceglédbercel környéki patak extrém habzását. 

A Gerje-pataknál a helyi horgászok pénteken vették észre, hogy fehér hab lepte el a gyalogoshidat. A patak szennyezettsége miatt a gátnál több méteres hab borítja a vizet. A problémát a közeli szennyvíztisztitó okozhatja, melynek csatornája közvetlenül a Gerje-patakba ömlik. A helyiek szerint nagyobb esőzések után gyakori, hogy a telep kapacitása nem bírja a terhelést és a patak vize bűzlik a szennyezéstől, erre többször is panaszkodtak.

A habzó szennyvíz jelenleg is a Gerje-patakba folyik.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán a hvg.hu-val közölte, mi okozhatta a szennyezett patak habzó vizét. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei mosószer-alapanyagot azonosítottak azokban a mintákban, amelyeket a Gerje-csatornából vettek, miután szombaton hatalmas hab képződött a vízfolyáson Ceglédbercel egyik gyalogoshídjánál. Konkrétabban: a „mosószer-alapanyagaként használatos felületaktív, ana-detergens emelkedett értékét” mutatták ki. 

A szennyezés a szennyvízcsatorna-hálózaton keresztül történt, egyszeri, jelentősebb bebocsátásként – tudatta a vízügy.

Hozzátették, nem tapasztaltak halpusztulást, más élőlény sincs veszélyben. Állításaik szerint amint megszűnik a szennyezés, akkor a habképződés is megáll. A keletkezett felületaktív anyag eltávolítása nem igényel beavatkozást, a vízügy szerint „idővel természetes úton eltűnik”. Mindenesetre fokozott ellenőrzés alá vonták az érintett területet.