Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Nőnek a gyorshajtás büntetési tételei

1 Mins read

A kormány szeptember 1-jétől megemeli a sebességhatár átlépéséért járó bírságok összegét – olvasható a hétfőn megjelent Magyar Közlönyben.

Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogy az egyes megengedett sebességhatárok átlépése esetén mekkora bírsággal kell számolni.

Amennyiben a megengedett legnagyobb sebesség 50 kilométer/óra, akkor 15 kilométer/órás átlépés esetén 39 000 forint a bírság összege, ha viszont 75 kilométer/órával lépjük át a határt, tehát 125 kilométer/órával hajtunk, akkor már az előbbi tízszeresét, vagyis 390 000 FORINT BÍRSÁGOT KAPUNK.

Az utóbbi időben megszaporodott a gyorshajtások száma Magyarországon.

A dokumentum arra is kitér, szintén vaskos büntetésre, 65 ezer forint megfizetésére számíthatnak azok, akik a tiltás ellenére a vasúti átjáróba hajtanak. Szintén 65 ezer forintba kerül a kötelező haladási irány megszegése. A behajtási tilalom megszegése viszont olcsóbb, ez a büntetési tétel csak 39 ezer forintba kerül. A leállósávon haladás büntetési tétele viszont 130 ezer forintunkba kerülhet.

Alkoholt továbbra sem érdemes fogyasztani, ha tudjuk, hogy vezetni fogunk, a szeptember 1-jétől érvényes szabályok szerint amennyiben a sofőr szervezetének véralkoholszintje 0,30 gramm/liter alatt marad vagy a levegőalkohol-koncentráció 0,15 milligramm/liter alatti, akkor 39 ezer forint a bírságot szabnak ki az egyenruhások, amennyiben viszont annál nagyobb, 130 ezer forintos csekket kapunk.