Új!Elindult honlapunk!

Sport

Az Ungvári fivérek nyomdokaiba vágynak a Vég testvérek

2 Mins read

Az olimpiai ezüstérmes és háromszoros Eb-győztes Ungvári Miklós és az Eb-bronzérmes Ungvári Attila után újabb ígéretes ceglédi testvérpár tűnt fel a cselgáncsozók között. A korosztályos vb- és Eb-érmek után Vég Zsombor (21) a felnőttek között igyekszik helytállni, és jó eséllyel pályázik a párizsi kijutásra is, míg Vég Luca (17) a hazai leányutánpótlás legeredményesebbjeként zárta a nyári világeseményeket.

A Ceglédi VSE hagyományosan a hazai dzsúdósport legnagyobb és legsikeresebb fellegvárainak egyike; a Bíró Tamás és Bíró Norbert vezette műhely és ennek megfelelően időről időre rendkívül eredményes versenyzőket nevel. Gondoljunk csak az olimpiai ezüstérmes, háromszoros vb-bronz- és Európa-bajnoki aranyérmes Ungvári Miklósra vagy éppen öccsére, Attilára, aki háromszoros Eb-bronzérmesnek mondhatja magát (és valószínűleg a jövő évi, párizsi olimpián is láthatjuk majd a magyar csapatban). Ugyanakkor a feltörekvő generációra is érdemes odafigyelni, mert a CVSE újabb reményteli testvérpárral büszkélkedhet. A 21 éves Vég Zsombor (100 kg) számos korosztályos világversenyen nyert éremmel a háta mögött az elmúlt időszakban már a felnőttek között is rendre megvillantja oroszlánkörmeit, és jelenleg a kvótát érő, 17. helyen áll az olimpiai kvalifikációs rangsorban. Eközben 17 esztendős húga, Luca (52 kg) a nyáron az ifjúsági Eb-n ötödik, az EYOF-on bronzérmes lett, míg ifikorúként a junior Eb-n szintén ötödik helyezést ért el.

„Gyerekkoruk óta ismerem a testvéreket, sőt az egész Vég családot, ráadásul elég közel is lakunk egymáshoz Cegléden. Sőt Zsombor példaképeként is tekintett rám – mondta a fiatalokról London ötkarikás ezüstérmese Ungvári Miklós, aki tavaly óta a férfiak szövetségi kapitányi posztját tölti be. – Ők egyébként négyen vannak testvérek, és mindannyian kipróbálták a dzsúdót.

A húgának a párizsi olimpia még nyilván nem jöhet szóba, de négy évre rá Los Angeles már reális cél lehet, sőt az adottságai alapján, a későbbiekben akár több olimpiai szereplés is benne lehet a pályafutásában. Egyébként hasonló stílusú versenyzők, balos felállásúak mindketten, ami viszonylag ritka és kellemetlen az ellenfeleknek. Emellett magasak, vékonyak, hosszú végtagokkal, ez pedig külön jelentős előny a számukra. Továbbá az is nagy pozitívum, hogy beleállnak a kemény munkába, miközben persze néha egyengetni is kell az útjukat a hullámvölgyek idején.”

A junior vb-bronz és a három U23-as Eb-ezüst után Zsombor tavaly – éppen Budapesten – szerezte meg első Grand Slam-érmét is a „nagyok” között, ugyanakkor az idei teljesítményét vegyes érzésekkel értékeli.

A 100 kilósok világelitjében vitézkedő fiatal elmondta: igazán jó testvérek Lucával, remekül megértik egymást a tatamin és azon kívül is. Majd hozzátette, néha jobban izgul húga meccseit nézve, mint a saját versenyein.

forrás: utanpotlassport.hu