Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Ezek várnak ránk 2024-ben

8 Mins read

Új év, új törvények: 2024. január 1-én változik az egyetemi felvételi rendszer és a tanárok szerződése is. Drágul a benzin, de a Széchenyi Kártya Programban már elektromos autóra is vehetünk fel hitelt. Megszűnik a boltokban a SZÉP-kártyás fizetés, emellett elindul a palackok visszaváltási rendszere és néhány helyen a komposztálás. A globális minimumadó bevezetésével pedig a magyar adórendszer is módosul – főleg a vállalatok szempontjából, akiknek jövő évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere fogja készíteni az adóbevallását.

Autópálya

Január 1-től fizetős a teljes M0-s. Ezen kívül bővítik a díjköteles úthálózatot, Békésben az M44-es, Jász-Nagykun-Szolnok megyében az M4-es és az M44-es. A matricák ára átlagosan 16,4 százalékkal emelkedik, személyautósoknak az éves országos matrica 49.190 forintról 57.260 forintra drágul, az éves megyei sztrádamatricák pedig 6660 forintba kerülnek majd a tavalyi 5720 forint után. Március 1-jétől egynapos matricát is lehet venni, ennek az ára 5150 forint lesz.

Drágább lesz az üzemanyag

Magyarország egy európai uniós szabályozásra hivatkozva január 1-től megemelte a jövedéki adót az üzemanyagon, így a MOL-nál két részletben összesen 41 forinttal emelkedik a benzin és a dízel ára: január 1-én 20, majd január 15-én további 21 forinttal fog nőni az üzemanyagár literenként.

Érettségi

2024-től átalakul az érettségi. Magyarból új típusú feladatok, történelemből pedig új témakörök lesznek, változnak a természettudományos tárgyak vizsgái és teljesen új tárgyakat is lehet majd választani. Nagyobb lesz a hangsúly a lexikális, tárgyi tudás elsajátításán. Idén már választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet mint önálló tárgy, és érettségizni sem lehet majd belőle. Ezzel párhuzamosan például a film- és médiaismeret oktatását is kivezetik a tantervből.

Felvételi

2024-től átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert. A legfontosabb változás, hogy az egyetemeknek nagyobb beleszólása lesz abba, milyen tantárgyak középiskolai, érettségi eredményei és milyen egyéb teljesítmények számítanak bele a felvételin elérhető 500 pontba. Az 500 pontból 100 pont sorsáról az egyetemek saját hatáskörükben dönthetnek. Akár szakonként is más követelményeket szabhatnak meg, ezzel a bemeneti szűrésben nagyobb autonómiát kapnak a felsőoktatási intézmények

Tanárbéremelés

A kormány ígérete szerint hároméves pedagógus-bérfejlesztési program indul januárban, miután lehívhatóvá vált az uniós pénzek egy része. Ennek keretében először egy 32,2 százalékos béremelést hajtanának végre. A miniszterelnök külön hangsúlyozta, hogy a bérfejlesztés nem csak a tanárokra, hanem az óvodapedagógusokra is vonatkozni fog.

Széchenyi-kártyák

2024-től már nem lehet hideg élelmiszert vásárolni a boltokban SZÉP-kártyával. Januártól ismét csak melegételre, szállásra, szabadidős szolgáltatásokra lehet költeni a kártyákról, így a szállodáknak, szolgáltatóknak és éttermeknek könnyebb lesz a helyzetük, mivel az emberek újra kénytelenek lesznek náluk elkölteni ezt a pénzt.

Az pedig a vállalkozásoknak lehet érdekes, hogy januártól bővítik a Széchenyi Kártya Programot: elektromos autóra is használható lesz a hitel.

Startol a palackok visszaváltási rendszere

Ugyan csak júliustól lesz kötelező a gyártóknak betétdíjas palackokban árulni az italaikat, de a Mol MOHU rendszere már januárban elindul, és a 400 négyzetméternél nagyobb üzletekben és az 1000 főnél népesebb településeken már a visszaváltó-automatákkal is találkozhatunk.

Az 50 forintos betétdíj az 1 deciliternél nagyobb és 3 liternél kisebb, fémből, műanyagból vagy üvegből készült egyszer használatos italok csomagolására fog vonatkozni. Ez alól kivétel a tejtermékek és a tejalapú italok, ott továbbra sem kell betétdíjat fizetnünk. Az újratölthető, jellemzően üvegből készült palackoknál (például borosüvegek) is más lesz a helyzet, itt a gyártó határozhatja meg a betétdíj összegét, és visszaváltani sem minden automatánál lehet majd.

Fontos, hogy ne nyomjuk össze a palackot, mert az automata csak sértetlen állapotban fogja visszavenni azt.

Miután ez megtörtént, három lehetőség közül választhatunk:

 • visszautalják az összeget a bankszámlánkra egy telefonos program segítségével,
 • különböző ajándékutalványban kaphatjuk meg az összeget, attól függően, melyik üzletben van az automata,
 • el is adományozhatjuk az összeget: ha ezt az opciót választjuk, a gyermekegészségügyet tudjuk vele 2024-ben támogatni.

Digitális állampolgárság

A digitális állampolgárság 2024 közepétől teszi lehetővé, hogy személyes jelenlét nélkül, mobiltelefonnal intézzünk hivatali ügyeket, például az autóátírás vagy a gyermek születése utáni teendőket. Ehhez egy ingyenes applikációt lehet letölteni a mobiltelefonra. Az app tudni fogja az állampolgárságot, a személyi számot, a nemet, személyi- és lakcímkártya adatokat, elérhetőségeket. Ezután az app segítségével igazolható a személyazonosság.

A digitális átállás nem kötelező, önkéntes alapon megy. Az újítás fő kérdése az adatvédelem lesz, az ugyanis egyelőre nem világos, hogyan lesz biztonságos a rendszer. A digitális állampolgárságról bővebben is írtunk.

Szabadnap

2024-től a szülő rendelkezhet arról, hogy mikor veszi ki a gyerekek után járó pótszabadságot. A szabályozás szerint a gyerek 16 éves koráig egy gyerek után évente két nap, két gyerek után négy, kettőnél több gyerek után hét nap pótszabadság jár a szülőnek. Az indoklás szerint ekkor is érvényesül az az általános szabály, hogy a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a pótszabadság kiadását legfeljebb hatvan nappal elhalaszthatja, illetve a megkezdett pótszabadságot megszakíthatja.

A cégeknek sem kell többé az adóbevallással foglalkozniuk

A lakossági adóbevallásokhoz hasonlóan jövő évtől a vállalatok bevallástervezeteinek elkészítését is magára vállalta a NAV, így januártól érkezik az eÁFA rendszere. A cégeknek csak el kell fogadni az adóhivatal bevallástervezetét, amit a NAV az online pénztárgépek, az online számlaszolgáltatások, a vámhatározatok és a cégek könyvelőszoftvereinek az adataiból gyúr össze.

Ettől függetlenül továbbra is a vállalatok feladata marad a NAV által elkészített tervezet ellenőrzése, ha pedig az nem felel meg:

 • továbbra is elkészíthetik saját, klasszikus bevallásukat;
 • kiegészíthetik, módosíthatják a tervezetet, mielőtt elfogadnák azt;
 • további adatokat küldhetnek a NAV-nak, akik így változtatnak a tervezeten.

Változások egyéni vállalkozóknak

Decemberben 266 800 forintra emelkedett a havi minimálbér, ami több adózási értékhatár alapjául is szolgál, így januártól nőnek az átalányadozó egyéni vállalkozók bevételi határai is – 32 millió 16 ezer forint lesz a maximum, amit ebben az adózási formában el tudunk számolni, kiskereskedelmi tevékenység esetén pedig 160 millió 80 ezer forint.

Nem csak ez lesz jelentős változás az átalányadózóknak: jövő évtől a vállalkozás szüneteltetése alatt befolyt bevételeket, kiadásokat a szüneteltetés előtti utolsó nap tevékenységének kell elszámolni. Ez problémákat is okozhat: ha az ez időszak alatt befolyt bevétel miatt meghaladjuk az átalányadózás értékhatárát, visszamenőlegesen is elveszítjük átalányadózási jogosultságunkat, amit még a következő évben sem választhatunk újra.

Szintén a minimálbérhez kötik az adómentes jövedelem összegét, így ez most 1 600 800 forint lesz (40 százalékos költséghányad esetén pedig 2 688 000 forint).

Adómentes lottónyeremény

Itt található még, hogy „a tradicionális számsorsjátékokon való részvételi kedv fokozása érdekében” mentesítik a lottóhoz hasonló szerencsejátékokat a személyi-jövedelemadó hatálya alól, így jövőre nem kell adóznunk, ha megütöttük a lottó ötöst.

Bírósági illeték

Január 1-jétől megszűnik annak lehetősége, hogy a bírósági eljárási illetéket illetékbélyeggel fizethessük ki. Így a bírósági eljárási illeték elsősorban a Bírósági Fizetési Portálról indított utalással, EFER-számla közbeiktatásával (EFER – Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszer), közvetlen banki átutalással, vagy készpénz-átutalási megbízással, azaz úgynevezett sárga csekken fizethető be.

Utóbbi lehetőséget kizárólag a bíróság elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett ügyfelei, azaz a bíróságon jogi képviselő nélkül eljáró nem gazdálkodó szervezetek, például természetes személyek, egyesületek, társasházak választhatják.

És még néhány változás 2024-től:

 • A desszert jellegű sajtkészítmények, így az ikonikus magyar túrió rudi áfája 27 százalékról 18 százalékra esik.
 • A vállalatoknál az energiahatékonysági beruházás adókedvezménye az eddigi 15 millió euróról 30 millió euróra nő, de csak úgy vehető igénybe, ha ennek következtében 20 százalékkal javul az energiahatékonyság.
 • A globális minimumadó miatt bevezetik a kutatás-fejlesztési támogatást, ezt az adókedvezményt alapkutatásnál, alkalmazott kutatásnál és kísérleti fejlesztésnél vehetik igénybe az arra jogosult cégek.
 • Megszűnik a munkakezdés előtti kötelező orvosi vizsgálat.
 • Szűkül azoknak a munkakezdőknek a köre, akiknél egy vállalkozás kedvezményt kérhet a szociális hozzájárulási adóból. Mostantól a magyarok mellett csak az Európai Gazdasági Térségből, illetve Ukrajnából vagy Szerbiából érkező dolgozóknál lehet élni a kedvezménnyel.
 • Az egyszerűsített foglalkoztatás után fizetendő közteher januártól szociális hozzájárulási adónak fog számítani.
 • A visszterhes vagyonátruházási illeték befizetése alóli mentesség már a kistelepülési csokra is érvényes lesz.
 • Innentől évente háromszor jutalmazhatók a munkavállalók adómentesen, alkalmanként a minimálbér tíz százalékát meg nem haladó értékben. Bizonyos feltételek mellett már adómentes az a palackozott bor is, amelyiket üzleti ajándékként adnak, vagy csapatépítő tréningen, üzleti találkozón fogyasztanak el.