Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Jelezniük kell a boltoknak, ha csökkentették egy termék kiszerelését

1 Mins read

A kormány arról döntött, hogy március 1-jétől az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent – írja a Portfolio a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményére hivatkozva.

Nagy Márton minisztériuma szerint az elmúlt hónapokban több országban is megfigyelték, hogy bizonyos termékek árának változatlanságával vagy akár emelkedésével párhuzamosan csökken a termék mennyisége. A megtévesztő gyakorlat eredménye az, hogy a fogyasztók a megvásárolt termékekből a korábbiaknál kevesebbet kapnak a pénzükért.

Az új szabályozás szerint a termék mellett elhelyezett figyelemfelhívó tájékoztatással kell felhívni a vásárlók figyelmét, hogy a termék kiszerelése a korábban megszokottakhoz képest kisebb lett. A kiszerelés (tömeg, térfogat) csökkenésének viszonyítási alapja az adott termék gyártója által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazott kiszerelés lesz. A kereskedőknek két hónapig kell tájékoztatnia a vásárlókat, ha egy termék mérete csökken. A gyártóknak, forgalmazóknak és beszállítóknak pedig kötelező lesz a termék csökkenéséről tájékoztatni a kereskedőket. Ha valaki ezt elmulasztja, fogyasztóvédelmi eljárásra számíthat.

A kiszerelés-csökkenéssel érintett termékekről a fogyasztók a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) honlapján nyilvánosan elérhető adatbázisból is tájékozódhatnak majd a minisztérium közleménye szerint. A részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.