Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Új ügyeleti rendszer február 1-től

2 Mins read

Február elsejétől jelentős változás lép életbe az orvosi ügyeleti ellátást illetően. Országos Mentőszolgálat biztosítja februártól az ügyeleti alapellátást, ami egy háziorvosi ügyeleti és egy sürgősségi ügyeleti rendelésből áll majd. A változás a felnőtt és a gyermek háziorvosi ügyeleti rendszert egyaránt érinti. Az egységes hívószám is új, ügyeleti időben 1830, hétvégén, ünnepnapokon egésznap hívható.

A beteg a központi telefonszám (1830) hívásával szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16:00-08:00 között, hétvégén, ünnepnapon egész nap hívható.

A mentők vészhelyzeti telefonszáma nem változik, baleset, más közvetlen életveszély esetén továbbra is a 112  hívásával kell segítséget kérni.

Az alapellátási ügyelet működése két ellátási szinten történik:

·       Háziorvosi ellátási ügyelet
·       Sürgősségi alapellátási ügyelet

A háziorvosi alapellátási ügyelet a sürgős – a következő rendelési időig nem halasztható – orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett ellátás

·       hétköznap 16:00 – 22:00 óra között
·       hétvégén és ünnepnapokon 08:00 – 14.00 óra között.

A sürgősségi alapellátási ügyelet az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, nem halasztható egészségügyi problémák esetére nyújt magas színvonalú és biztonságos megoldást

·       hétköznap 22:00 – 08:00 óra között
·       hétvégén és ünnepnapokon 14:00 – 08.00 óra között.

Azok számára, akik személyesen keresnék fel a sürgősségi alapellátási ügyeletet, az alábbi telephelyeken erre hétköznap 22:00-08:00 óra között, hétvégén és ünnepnapon 14:00-08:00 óra között is van lehetőség:

Kecskemét: 6000 Kecskemét, Nyíri út 38.

 A központi telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, a gyermekek esetében is : 1830

Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerével integrált ügyeleti irányítás keretében hatékony és szakszerű telefonos tanácsadás áll rendelkezésre a gyermek-és felnőtt ellátásban is. Az ügyeleti hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási irányelveknek megfelelőn történik, így a betegek az egységes ügyeleti rendszerben gyorsabban kapják meg az állapotuknak megfelelő és szükséges ellátást.