Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Február 20-tól indul a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése.

1 Mins read

Február 20-ától Cegléden is megkezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése. Az új rendszer elsőként a társasházaknál indul el. A gyűjtés a keddi napokon fog megtörténni. Július és október között viszont heti 2 nap szeretnék a gyűjtést bevezetni.

A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon.

A 120 literes kukák szájánál gumigyűrű lesz, hogy jól záródjanak, ne jöjjön ki a szag, és ne menjenek bele a rágcsálók, rovarok. Persze ehhez az is kell, hogy mindenki lecsukja maga után a kukát, aki beletette a biohulladékát. Szeretnének olyan kukásautókat beüzemelni, amelyek nem csak az ürítést, hanem rögtön a kukamosást is el tudják végezni.

A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.

Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát.

Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket.

A megfelelően gyűjtött konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják. A biogáz üzemek több lépésben is hozzájárulnak a körforgásos gazdasághoz. Egyrészt villamos energiát és hőt állítanak elő, melyekkel fosszilis energiahordozók válthatóak ki. Másrészt a biogázüzem technológiai maradéka magas tápanyagtartalma miatt kiváló talajerő visszapótló anyagot ad a mezőgazdaság számára.