Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Kötelező lesz az MPL-es szállítást biztosítani minden webáruháznak

3 Mins read

2024. március 28. napjával életbe lép egy jogszabálymódosítás, melyből az derül ki, hogy a webáruházat üzemeltető vállalkozásoknak elérhetővé kell tenniük oldalukon az MPL szolgáltatását is vásárlóik számára, ezzel lehetőséget biztosítva a vásárlóknak arra, hogy az egyetemes postai szolgáltatót vállaszák csomagjuk kiszállításához.

Milyen webáruházakra vonatkozó rendelkezéssel egészül ki az érintett jogszabály?

A postai szolgáltatások nyújtásának és a hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás részletes szabályairól, valamint a postai szolgáltatók általános szerződési feltételeiről és a postai szolgáltatásból kizárt vagy feltételesen szállítható küldeményekről szóló 335/2012. (XII. 4.) Korm. rendelet kiegészül 2024. március 28. napjával egy új rendelkezéssel, mégpedig a 3/A. § szakasszal mely az alábbiakról rendelkezik:

„3/A. § A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerinti távollévők között kötött szerződés alapján értékesített áru kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja, feltéve, hogy az értékesített áru postai szolgáltatási szerződés keretében történő kézbesítését az egyetemes postai szolgáltató az általános szerződési feltételeiben lehetővé teszi.”

A fenti új jogszabályi szakaszból tehát az következik, hogy minden webáruházat üzemeltetőnek – aki fogyasztók részére értékesít – biztosítania kell a vásárlói számára az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot.

A rendelet annyit jelent majd a gyakorlatban, hogy minden webshopon meg kell jelölni a Magyar Posta Logisztikát, mint választható kiszállító partnert, a GLS, DHL, Foxpost és hasonlók mellett. A piac ismerői szerint ez nem jelentene hatalmas változást, részben azért, mert a legtöbb webshop már most is felajánlja a lehetőségek között az MPL-t, és akik nem, azok is viszonylag könnyen meg tudják ezt tenni. Az, hogy egy webshop leszerződik az MPL-el, lényegében semmit nem jelent, mert ezek a logisztikai szerződések azt nem írják elő, hogy az adott webshopnak kötelezően szállítatni is kell a Postával. 

A Magyar Posta Zrt. a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozások számára az egyedi szerződésben, vagy az általános szerződési feltételeiben meghatározott árakon biztosítja a postai (kézbesítési) szolgáltatás igénybevételének lehetőségét. A Posta az általános szerződési feltételekben a következő árakat kívánja alkalmazni:

  • Csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 0-10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 10-20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 20-40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db.

Az Ön honlapján tehát – egyedi szerződés elérő rendelkezése hiányában – a fenti árakat szükséges feltüntetni. A díjak igénybevételéhez elegendő a társaságnál regisztrálni. Felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben az általános szerződései feltétleinkben meghatározott postai szolgáltatást veszi igénybe, abban az esetben az Ön vásárlója által megrendelt terméket nem áll módunkban az Ön telephelyén felvenni.

https://www.posta.hu/webaruhazi_jogszabaly

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI