Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Botrány a Ceglédi Ipari park körül – vissza kell fizetni 650 milliót?

3 Mins read

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong az ipari terület – címmel jelent meg egy írás egy helyi hírportálon.

Több évvel ezelőtt 2016. június 23-án a város pályázatot nyújtott be a Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Programhoz az Északi Ipari-Kereskedelmi Övezet bővítésére. A projekt szempontjából elszámolható költségek összege 500 millió forint volt, ráadásul 100 százalékos intenzitással, azaz önerőt sem igényelt. A lehetőség tehát mindenképpen kiaknázandó volt, az előző városvezetés élt is vele.

A pályázatban az alábbiakat vállalták:

Az ipari terület könnyű közúti megközelíthetőségének biztosítását infrastrukturális fejlesztések révén, teljesen közművesített telkek kialakítását, valamint szolgáltatóház építését és működtetését vállalták a beadott pályázatban, de nem „csupán” ennyi lett volna a haszon, mivel a tervekben az Ipartelepi út egy részének megújítása, illetve mintegy 800 méter hosszban a Keleti feltáró út megépülése, sőt több ipari út elkészítése is szerepelt. Mindemellett a terület közművesítése, az infrastruktúra kiépítése, ivóvízellátása, csapadékvíz-elvezetése, valamint a telekommunikációs közmű kiépítése is a projekt része volt, s ezzel együtt egy új adminisztratív szolgáltató központ kialakítása is. A pályázatot Cegléd 100 %-os önkormányzati tulajdonában lévő gazdasági társaság, a Ceglédi Városfejlesztési Kft. előkészítésében nyújtotta be.

2017-ben remek hírt kapott a ceglédi önkormányzat, hiszen a pályázat nyert, így elkezdődhetett a tervezési szakasz.

A közbeszerzést 2019 év végén írták ki, de csak az útépítésre érkezett be érvényes ajánlat, a többi munka esetében 2020. január hónapban újabb eljárás indult. Az útépítést a Colas Út Építőipari Zrt. nyerte el, amely meg is kezdte a beruházást 2020 nyarán.

A projekt hivatalos oldala: https://cegled.asp.lgov.hu/ipari-teruletek-bovitese-az-eszaki-ipari-kereskedelmi-ovezetben-cegleden

2020 júliusában további 150 millió forinttal, 650 millió forintra emelkedett a beruházás teljes költségvetése. Az egyeztetések során végül módosult a műszaki tartalom is: a zökkenőmentes megvalósítás érdekében kikerült belőle a szolgáltatóház megépítése, aminek 50 millió forintos betervezett költsége csökkentette a projekt összköltségvetését.

Mint a portál írja, 2021 és 2023 között a beruházással kapcsolatban semmiféle érdemi lépés nem történt: a Csáky András polgármester csak a határidők meghosszabbítását kérte az Irányító Hatóságtól, de azt folyamatosan.

A többször módosított – és jelenleg is érvényes – támogatási okirat alapján a projekt fizikai befejezésének határideje 2023. június 30-án, az elszámolásé pedig 2023. szeptember 30-án járt le, amit persze ismét módosítani szeretet volna, de azt már dokumentumokkal nem volt képes alátámasztani. A Hatóság továbbá jelezte, hogy a 2014-2020-as uniós programozási időszak hamarosan lezárul, ezért legkésőbb 2024. március 31-ig el kell fogadniuk a záró kifizetési igénylést. 

A portál kinyomozta, hogy érvényes és eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le 2023 ősszel, ahol három részre bontva építették volna ki a közműveket: a szennyvizet az ivóvizet és a csapadékvizet két cég nyerte el.

Ahogy írják, a hozzájuk befutott hírek alapján – 2023. december 29-én készre jelentették a szennyvízhálózat kiépítését. Ezt követően a befogadott számla információink szerint Csáky András polgármester jóváhagyásával és aláírásával kifizetésre került. Tette mindezt annak ellenére, hogy a projekt ezen szakasza mind a mai napig nem készült el, ahogyan a másik két közmű kiépítése sem.

Végezetül írják, hogy Cegléd a TOP+ keretében az Ipari Park III. ütemére is pályázott, ahol 2022. december 13-án sikeresen nyert 314 millió forintot. A fentiekben feltárt fejlesztési anomália ezt veszélyezteti, azaz nem fog megvalósulni, holott már előleget is fizettek ki. 

forrás: cegledipanorama.hu