Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Jövőre jöhet a Nemzeti Patika

2 Mins read

Egy központi szervezet végzi 2025 januárjától a kórházak gyógyszerellátását. Ez patikákat is nyithat majd, a normál követelmények teljesítése nélkül. Miközben a gyógyszer-nagykereskedőknek amúgy tilos gyógyszertárat üzemeltetniük.

Egy központi szervezet végzi 2025 januárjától a kórházak gyógyszerellátását, ami a normál követelmények teljesítése nélkül patikákat is nyithat majd. Közben a gyógyszer-nagykereskedőknek tilos gyógyszertárat üzemeltetniük – írja a Népszava.

Alaposan átrendezheti a magyarországi piacot az a nemrég megjelent kormányrendelet, amely a kórházi gyógyszerellátást 2025 januárjától egy különleges jogokkal felruházott, úgynevezett projekttársaságra bízná. Szakemberek szerint ez nem csupán a kórházi betegek ellátását szolgáló 200 milliárdos büdzsé felhasználását rendezheti át, hanem az egészségügyi intézmények környékére települt patikák sorsát is megpecsételheti.

A jogszabály az „országosan egységes intézeti szolgáltatás” érdekében egyetlen szereplőre bízná a kórházakban alkalmazott nagy értékű orvosságok beszerzését. Ezt az új szereplőt pályázat útján választhatja ki „az általános politikai koordinációért felelős miniszter a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKOI) közreműködésével.” Az utóbbi hivatalt 2020 szeptemberében hozta létre az Orbán-kormány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézményeként.

Ez a szervezet amellett, hogy nyertest hirdet, azt is meghatározhatja, hogy az milyen szabályok szerint bonyolíthatja majd le a gyógyszerbeszerzéseket.

A már létező patikák érdekeit leginkább az sértheti, hogy a kormányrendelet értelmében az újonnan alakuló projekttársaság lakossági vénybeváltással foglalkozó részlegeket is létrehozhat, és ezeket nem érintik azok a piaci korlátozások, amelyek az egyszerű gyógyszerészek patikanyitását szabályozzák.

Eddig a piacot meghatározó törvény azt sem engedte meg, hogy egy gyógyszer-nagykereskedő közvetlenül vagy közvetve tulajdont szerezzen gyógyszertárban, a projekttársaság, amely nagykereskedő is, viszont maga építheti ki saját, egységes arculatú vénybeváltó patikahálózatát.