Új!Elindult honlapunk!

Kultúra

Példaképeink nyomdokaiban – Eperjes Károly est

1 Mins read

A költészet napja alkalmából hívta vendégül kerekasztal-beszélgetésre a Nemzedékek az Alföld Kapujáért Alapítvány Eperjes Károly Kossuth-díjas színművészt.

A Rendhagyó kerekasztal beszélgetésnek a Nagytemplomi Református Gyülekezeti Ház adott otthont. Az est házigazdája Hánka Levente lelkipásztor volt, moderátora Kocsó Tamás. Az alapítvány ezzel az esttel egy új sorozatot szeretne elindítani, melyen első állomását, a költészet napján tartották meg.

Eperjes Károly Kossuth és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt az est vendége, aki elmondta, az, hogy a magyar költészetnek van napja, az nagyon helyes. Az pedig, hogy az József Attila születésének napja még inkább helyes.

Véleménye szerint jó költőket kell olvasni Magyarországon népiesen dögivel. Hála Istennek, nagyon jó költőink vannak. Szabad így mondanom, hogy a legfrissebb költészetben nem vagyok annyira naprakész, persze azért ismerem, de hát a XX. századi magyar költészet az valami csoda – tette hozzá.

Eperjes Károly verses estjeire mindig nagy az érdeklődés, most azonban ezen az esten nem a versek, hanem ő maga került középpontba. A klasszikus költők öröksége és az általuk közvetített értékek, a keresztény hagyományok és a siker kapcsolata a mai világban, valamint a helyes identitás és az önismeret fontossága a mindennapokban, több más mellett erről kérdezték őt, és nem ritka, hogy ilyen találkozóra invitálják.