Új!Elindult honlapunk!

Közélet

A legkorszerűbb technológiával modernizálták Cegléd szennyvíztisztítóját

1 Mins read

Több, mint negyven éve épült a ceglédi csatornahálózat központi egységét jelentő szennyvíztisztító-telep, amelynek legutóbbi felújítása is jó két évtizede történt. Az eltelt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül a szennyvízkezelés technológiája, így Cegléd szennyvíztisztítója mára elavulttá vált. A közműhálózatba kötött háztartások száma évről évre növekszik, így a telep lakosegyenérték kapacitása sem volt már elegendő. A műtárgyak átalakításával a párhuzamos technológia került kialakításra , egyúttal a szennyvízkezelési technológia korszerűsítése is megvalósult.  A Ceglédi telep felújítása és korszerűsítése tehát már igen időszerű, amelyhez a SWIETELSKY Magyarország Kft. és az OMS Hungária Kft. alkotta konzorcium a lehető legmodernebb megoldásokat építette be.

Cegléd szennyvíztisztító-telepének felújítása során az elsődleges cél a tisztítási hatásfok növelése, illetve javítása volt.

A munka elvégzése után – a létesítmény ugyanis szinte teljesen készen áll – a tisztítómű minden tekintetben megfelel az Európai Uniós szabályzásoknak. A Vállalkozó Konzorcium (SWIETELSKY Magyarország Kft. – OMS Hungária Kft.) új műtárgyak építésével, a meglévő műtárgyak átépítésével, illetve rekonstrukciójával; új technológiai, gépészeti berendezések telepítésével, és teljesen új irányítástechnikai, valamint ahhoz tartozó villamos rendszer megtervezésével bízta meg a Green Technológia Kft.-t.

A beruházás fontos eleme továbbá, hogy a helyszínen keletkező iszapon felül a környező települések (pl.: Nagykőrös, Ceglédbercel, Nyársapát vagy Csemő) szennyvíztisztító-telepein keletkező szennyvíziszapok továbbkezelésére is alkalmas lesz, a ceglédi telep így regionális központtá válik. 

További részletek: https://magyarepitok.hu/vizgazdalkodas/2024/05/a-legkorszerubb-technologiaval-modernizaltak-cegled-szennyviztisztitojat-video