Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Július 16-tól az elektromos rollerekre is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni!

2 Mins read

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni július 16-tól a mikromobilitási eszközökre, mint a Segwayre vagy elektromos rollerekre. Egyes biztosítók már megjelentek díjtarifáikkal, mások még a végleges kormányrendeletre várnak – tájékoztatta a Grantis Hungary Zrt. tanácsadó szakértője az MTI-t.

Veres Patrik jelezte: a kizárólag emberi erővel működtetett járművekre, így az elektromos rásegítéssel működő kerékpárokra vagy a mozgáskorlátozottak által vezetett e-mopedre nem vonatkozik a szabályozás, hasonlóképpen a gördeszkákra sem.

Az olyan nem emberi hajtású járművekre, mint az elektromos roller, az eszköz nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e a biztosítás – emelte ki a szakértő.

A JOGSZABÁLY SZERINT KGFB BIZTOSÍTÁST KELL KÖTNI AZOKRA AZ ELEKTROMOS ROLLEREKRE, AMELYEK SAJÁT TÖMEGE MEGHALADJA A 25 KILOGRAMMOT ÉS A TERVEZÉSI SEBESSÉGE ELÉRI A 14 KILOMÉTER/ÓRÁT, ILLETVE ABBAN AZ ESETBEN IS, HA AZ ESZKÖZ SAJÁT TÖMEGE NEM ÉRI EL A 25 KILOGRAMMOT, DE A TERVEZÉSI SEBESSÉGE MEGHALADJA A 25 KILOMÉTER/ÓRÁT – ISMERTETTE.

A rendszám nélküli járműveknél a törvény értelmében a használó is üzembentartónak minősül – tette hozzá. Az elektromosroller-szolgáltatók várhatóan valamilyen flottaszerződést kötnek majd egy biztosítóval – vélekedett.

A GRANTIS ÖSSZESÍTÉSE SZERINT JELENLEG AZ ELEKTROMOS ROLLEREKRE ÉRVÉNYES ÉVES KGFB TARIFÁK PÁR EZER FORINT ÉS TÖBB SZÁZEZER FORINT KÖZÖTT MOZOGNAK.

A nagy eltérés oka, hogy több biztosító még a végleges pénzügyminisztériumi rendelet előtt az egyéb kategóriába tette át a nem emberi hajtású járműveket, hasonló kategóriába, mint például a tesztvezetéseken használt autókat, amelyek biztosítási díja jóval magasabb – tájékoztatott Veres Patrik. A szakértő szerint a rendelet megjelenésével ezek a magas díjak várhatóan változnak.

A biztosítási díj nagyságát több biztosítónál meghatározza az üzembentartó kora és az eszköz használatának helye – jegyezte meg.

A Grantis weboldalán összegyűjtötte a biztosítók közlése alapján, hogy mennyibe kerülnek az egyes elektromos rollerekre kötendő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások.

Forrás: MTI