Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Támogatott lakhatás Cegléden

2 Mins read

Nyolc, fogyatékkal élő lakó kezdett önálló életet egy külön erre a célra vásárolt lakásban, Cegléden, a Református Szeretetszolgálat fenntartásában működő Molnár Mária Református Fogyatékos Ápoló-Gondozó Otthon új szolgálatának, a támogatott lakhatásnak köszönhetően. A mintegy százmillió forintos beruházás 2023-ban kezdődött el. A beköltözés alkalmából a szeretetszolgálat július 3-án hálaadó ünnepséget tartott.

Az alkalom Baráthné Hatházi Eszter intézményi lelkipásztor köszöntésével kezdődött, majd Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke vezette az áhítatot Máté evangéliuma alapján (5,21–24). – A teremtésben kapott feladatunk, hogy azt az életet, amelyet Istentől kaptunk ajándékba, azt óvjuk, védjük, gyarapítsuk. Életvédők vagyunk. Az életvédelem az emberi viszonyainkban kezdődik azzal, hogy miként tekintünk a másik emberre. Úgy tekintünk minden emberre, mint Isten alkotására: ez eleve meghatározza azt, hogy mit gondolhatunk a másikról. Minden ember Isten alkotása, és minden ember megváltásra szorul, ebben egyformák vagyunk. Ugyanúgy osztozunk ebben a sorsban, a megváltásra szorultságban. De ez csak az igazság egyik fele, mert a másik fele az, hogy mindannyian megváltottak vagyunk – mondta a püspök.

Erdeiné Makra Julianna intézményvezető hálatelt szívvel köszönte meg, hogy ennyien összegyűltek az ünnepi alkalmon, majd külön-külön bemutatta a beköltözőket. Ezt követően Csáky András, Cegléd polgármestere elmondta, hogy nagy dolognak tartja azt a város életében, hogy ilyen szolgáltatással bővült a helyi szociális ellátórendszer. A lakók közös énekkel, műsorral, verssel és szeretetvendégséggel kedveskedtek, majd körbevezették a jelenlévőket.

A támogatott életvitel azt jelenti, hogy a fogyatékkal élő személyek a saját otthonukban élve eldönthetik, hogy kitől kapják a támogatást, és hogy hogyan éljék az életüket. A támogatott életvitel alapelve, hogy minden, fogyatékkal élő személy – a fogyatékosság mértékétől és típusától függetlenül – képes döntéseket hozni azzal kapcsolatban, hogyan szeretne élni, még akkor is, ha döntéseit nem a konvencionális módon hozza meg.

A támogatott lakhatás szolgáltatás ebben a szemléletben, otthonos környezetben jött létre. A célja az, hogy a lakók a közösség aktív részesei lehessenek, és a képességeikhez mérten az önrendelkezés és az autonómia legmagasabb szintjét megéljék. A házban lakók saját maguk döntenek a programjaikról, maguk takarítanak, rendezik a háztartást az együttélés szabályai szerint.

forrás: reformatus.hu