Új!Elindult honlapunk!

Kék-hírek

Elismerés a felderítésért

2 Mins read

Ceglédi rendőrök is elismerést vehetett át a vasúti vagondézsmálók felderítésében végzett munkájukért. A legtöbb támadást elszenvedő vasúttársaság vezérigazgatója jutalmazta meg a kiemelkedő eredményeket elérő rendőröket. Köztük van a ceglédi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője és három nyomozója is.

A Rendőrségi Igazgatási Központban 2021. április 20-án Körös Norbert, a Rail Cargo Hungaria Zrt. vezérigazgatója ünnepélyes keretek között jutalmazta azokat a rendőröket, akik a vasúti árufuvarozás árubiztonságát veszélyeztető bűnözői csoportok felszámolása érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

A rendezvény rendőrségi elöljárója dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes volt.

A vezérőrnagy beszédében elmondta, hogy a vasúti áruszállítást érintő lopások elleni átfogó koordináció és hatékonyabb fellépés iránti igény 2018-ban fogalmazódott meg.  A rendőrség és az ágazati szereplők között olyan előkészítő munka kezdődött, amelynek eredményeként közösen meghatározták a ma is tartó együttműködés legfőbb elemeit. Az Országos Rendőr-főkapitányság 2020. július 13-án intézkedési tervet adott ki a vasúti áruszállításhoz kapcsolódó lopások elleni rendőri fellépés feladatainak végrehajtására. Az intézkedési terv komplex módon tartalmaz rendelkezéseket a vasúti gócpont azonosításától egészen a felderítés és a bizonyítás hatékonyságát érintő feladatokig. 

Kiemelte, hogy egy jelenleg is folyamatban lévő ügyben eddig 19 gyanúsított elszámoltatása történt meg, és a gyanúsítottak száma még nőhet. Az eddig felderített bűncselekmények elkövetési ideje a 2019. és a 2020. évre tehető.  A cselekmények mind az 5 vasúttársaság szerelvényeit érintették, melyek közül több esetben a Rail Cargo Hungaria Zrt. szerelvényein szállított árukat támadták.

Ezt követően Körös Norbert vezérigazgató elmondta, hogy a Rail Cargo Hungaria Zrt. jelzéseit is felhasználva a rendőrök rendkívüli ellenőrzéseket, razziákat tartanak a nagy rendezőpályaudvarokon, a határátkelőhelyeken, illetve az olyan pályaszakaszokon, ahol a vonatok várakozni kényszerülnek. Többek között elejét vették a Kelebia és a Budapest-Ferencváros között közlekedő – az úgynevezett Selyemút küldeményeit is továbbító – vonatokat ért gyakori támadásoknak.

Végezetül kiemelte, hogy a Rail Cargo Hungaria Zrt. vezetése rendkívül fontosnak tartja a hatósággal történő szoros együttműködést, és elismerését fejezte ki két folyamatban lévő üggyel kapcsolatban is, amelyekben kollégáink eredményes nyomozást folytatnak.