Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Júliustól tilos az egyszer használatos polisztirol ételdoboz és pohár, a műanyag evőeszköz és több műanyagtermék is

1 Mins read

Az idei lesz csak az igazán műanyagmentes július, miután július 1-jén életbe lép az egyszer használatos műanyagokat kivezető rendelet. 

A jogszabály szerint ezekre vonatkozik a tilalom:

  • Fültisztító pálcika;
  • Evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);
  • Tányér;
  • Szívószál;
  • Italkeverő pálcika;
  • Léggömbökhöz való pálca;
  • Polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen az olyan doboz, tetővel vagy anélkül, amely az elviteles, vagy helyben fogyasztandó készétel tárolására szolgál;
  • Polisztirolból készült italtároló, italtartó pohát, beleértve a tetőt, kupakot, fedelet is.

Tilos lesz „azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti” is, kivéve a biológiailag lebomló műanyagot. Mivel a „könnyű műanyag hordtasak” a rendelet szerint 50 mikronnál vékonyabb, így a vastag, sokszor használható műanyag zacskókra nem vonatkozik a rendelet.

Az egyszer használatos műanyagok tilalma nem vonatkozik a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati célra szánt árucikkekre. Illetve még ebbe a kivételkategóriába tartoznak az úgynevezett testtömeg-szabályozásra való, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek, amelyek a hétköznapokban leginkább a speciális, babáknak, kisgyerekeknek szánt tápszereket és élelmiszereket jelentik. 

2023. január 1-től pedig tilos lesz a fenti felsorolásba nem tartozó – azaz nem polisztirol, hanem más műanyag – egyszer használatos italtartó pohár forgalomba hozatala, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Related posts
Közélet

Összegyűlt a pénz a korcsolyapályára

1 Mins read
Kozákné Szendrei Gina még októberben indított egy kezdeményezést, melyben a ceglédi jégpályára várták helyi vállalkozók támogatását és segítségét abban, hogy mégis lehessen…
Közélet

A ceglédieket is várja a termálfürdő és a hidak városa

6 Mins read
Egy kellemes, napfényes novemberi napon a hajdani Moson vármegye székhelyének belvárosában, a XIX. századi paloták sorával ékes Mosonmagyaróváron jártával study touron a…
Közélet

Két ceglédi posta is bezár

1 Mins read
A Magyar Posta is durva takarékoskodásba kezd, több száz hivatalt zárnak be, és 300 munkavállalót el is küldenek, Cegléden 2 posta érintett….