Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Vége az olcsó online rendelés korszakának

3 Mins read

Csütörtöktől merőben más szabályok vonatkoznak a netes rendelésre és a webáruházak használatára. 22 euró alatt eddig nem kellett az unión kívülről rendelt terméket vámkezelni, és a postai, gyorspostai szolgáltatók áfa nélkül szállították ki a magánszemélyeknek ezeket az árukat. Ennek most vége.

Július 1-jétől életbe lépnek az e-kereskedelmet, így a webáruházakat érintő új áfaszabályok. Ez az új szabályozás befolyással lesz azoknak az online piactereknek és webáruházaknak az áfa-kötelezettségeire, amelyek nemcsak magyarországi vásárlóknak, hanem az EU több országába is értékesítenek. Az EU-n belüli online értékesítés szabályai szerint jelenleg csak az adott tagállamba történő, meghatározott értékhatárt meghaladó értékesítések esetén kell az áfát a vevő helye szerinti tagállamban megfizetni, egyébként az eladó fizethet áfát a saját tagállamában.

Vagyis mostantól minden Európai Unión kívülről érkező termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől. 150 euró feletti értéknél pedig még a vámot is megfizettetik velünk, 150 euróig a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad.

Itt érdemes külön kiemelni, hogy néhány termék ez alól kivételt jelent, amire már 150 euró alatt is vámot kell fizetni:

  • az alkoholtartalmú termékek;
  • a parfümök;
  • a dohány és a dohánytermékek.

Melyik áfát fogom vásárlóként megfizetni, ha például egy kínai webshopból rendelek?

A 27 százalékos magyar áfát. Az új szabály úgy szól, hogy mindig a vevő helye szerinti tagállamban kell megfizetni, az ott érvényes áfa mértékkel.

Ezek a szabályok július 1-jétől úgy változnak, hogy a határon átnyúló, elsősorban magánszemély vevő részére értékesített termékek esetében az áfát szinte minden esetben a vevő helye szerinti tagállamban kell megfizetni, az ott érvényes áfa-mértékkel. Mindez azt is jelenti, hogy a webáruháznak a vevők tagállamainak minden egyes nemzeti adóhatósághoz külön-külön be kell jelentkeznie, majd az ott érvényes szabályok szerint külön-külön áfa-bevallásokat kell benyújtania és ennek megfelelő áfa-befizetéseket kell teljesítenie.

A megrendelt küldemények jelentős része várhatóan nagy e-kereskedelmi platformokról, azaz ismert, népszerű webáruházakból fog érkezni, akik bejelentkeztek az úgynevezett Import One Stop Shop rendszerbe (IOSS). Ezzel pedig nagyban leegyszerűsítik majd a vámadminisztrációt, mert az IOSS-rendszerben működő kereskedők az áfát már a vásárlás pillanatában beszedik a vásárlótól, és automatikusan fizetik meg azt az adóhatóságnak.

Ha valaki viszont olyan webshopból vásárol, amelyik nem tagja az IOSS-rendszernek, akkor a postai szállítmányozóknak egy különleges szabályozás (SA – Special Arrangement) keretében lehetőségük van arra, hogy automatikusan elvégezzék a vámkezelést, és utána szállítsák ki a csomagot. A postai szolgáltató a vámkezelésért külön díjat is felszámíthat. Ezzel a szállítmányozók még mindig egyszerűsítik az áfafizetést a vásárlók számára.

Ugyanezt kicsivel konkrétabban és megfoghatóbban úgy kell elképzelni, hogy a Magyar Posta már közölte, ők automatikusan vámkezelik ezeket a például Kínából érkező webáruházi termékeket. Feltéve, ha a vásárló másként nem rendelkezik, és minden adat rendelkezésre áll.

A vám elé állítás aktuális díjai a Magyar Postán:

  • 10 eurós termékérték alatt, online fizetés esetén 399 forint;
  • 10 és 22 euró között 499 forint;
  • amennyiben nem online, hanem utánvéttel, azaz kézbesítéskor fizet a címzett, úgy a díj magasabb lesz, 799 és 899 forint.

Illetve, ha a vásárló úgy dönt, hogy inkább maga szeretné intézni a vámkezelést, erre is lesz lehetősége. Szintén a NAV-hoz kell fordulni, ha sem az eladó, sem a fuvarozó nem alkalmazza a most felsorolt könnyítéseket. Ilyenkor vásárlóként az áfát a behozatali vámeljáráskor kell megfizetnünk.