Új!Elindult honlapunk!

Városháza

Adó befizetés – közeledő határidő

2 Mins read

Tájékoztatjuk Tisztelt Adózóinkat, hogy

2021 II. félévben esedékes helyi adójukat

2021. szeptember 15-ig fizethetik meg pótlékmentesen!

Felhívjuk valamennyi gazdálkodó szervezet figyelmét – ide értve az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában (EVNY) szereplő magánszemélyeket is – (a továbbiakban együtt: vállalkozók), hogy 2018. január 1. óta elektronikus úton kötelesek kapcsolatot tartani az önkormányzati adóhatósággal.

vállalkozók a saját tárhelyükre (ügyfélkapura vagy cégkapura) kapnak értesítést az adófolyószámlájuk egyenlegéről, a befizetendő adó összegéről.

A változás bejelentési és a bevallási nyomtatványok az E-ÖNKORMÁNYZAT PORTÁLON, https://ohp-20.asp.lgov.hu/ online ügyfélkapus bejelentkezés után, közvetlenül letölthető, és a kitöltött nyomtatványok elektronikusan beküldhető.

Ezen a portálon van lehetősége pl. az adózónak egy kiválasztott önkormányzati adóhatósághoz tartozó helyi adóegyenlege lekérdezésére.

Helyi iparűzési adó fizetésre kötelezett adózók esetében, a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII.22.) Korm.rendelet 2. § 4) bekezdése alapján a helyi iparűzési adó mértéke 1 %, ha a vállalkozó erről 2021. február 25-ig nyilatkozott a Nemzeti Adó-és Vámhivatal felé. A 2021. május 31. napjáig megküldött és beérkezett helyi iparűzési adó bevallásokkal egyidejűleg, az ezekhez tartozó adóelőleg kedvezmény nyilatkozatok is feldolgozásra kerültek. Az adószámla kivonatokon ennek megfelelően szerepelnek az adózók egyenlegei. Amennyiben helyi iparűzési adó folyószámláján előírt adóelőlegek nem egyeznek a benyújtott bevallásban szereplő előlegekkel a nyilatkozatok figyelembevételével, kérjük a KKV nyilatkozat befogadásáról és a helyi adóhatósági iroda részére történő továbbításáról a Nemzeti Adó-és Vámhivatal illetékes osztályát keressék fel.

magánszemélyek postai úton kapják meg az adófolyószámla egyenlegről az értesítést, a hozzá tartozó készpénzátutalási megbízásokkal együtt, de banki átutalással is történhet a befizetés. Ebben az esetben szükséges a fizetésre kötelezett adózó beazonosításához az értesítőn szerepelő név, mutató, vagy adóazonosító feltüntetése a közlemény rovatban.

A helyi adókat, az adózásrendjéről szóló 2017. évi CL. törvény szerint félévente két egyenlő részletben – március 15., valamint szeptember 15. napjáig – kell megfizetni.

Kérjük, amennyiben a kiküldött egyenlegértesítő adataiban eltérést tapasztal, akkor azt jelezze az önkormányzati adóhatóságnál.

Személyes, illetve telefonon történő tájékoztatást ügyfélfogadási időben az Adóhatósági Iroda ügyintézői adnak:

Ügyfélfogadási idő:
Hétfő12:30 – 18:00
Kedd08:00 – 12:00
Szerda12:30 – 16:00
Csütörtöknincs
Péntek08:00 – 12:00

Kérjük, szíveskedjenek az esedékes helyi adókat határidőben befizetni!

Együttműködésüket köszönjük!

Dr. Diósgyőri Gitta

címzetes főjegyző