Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Új parkolók és kerékpártárolók épülnek a vasútállomáson

2 Mins read

A Budapestre érkező vasútvonalak mentén 48 állomáson Kápolnásnyéktől Törökbálintig, Ceglédtől egészen Szobig több mint 3000 P+R-parkoló és 2000 B+R-biciklitároló tervezését kezdtük meg – jelentette be közösségi média oldalán Fürjes Balázs.

A budapesti közlekedés fejlesztésének fő irányvonala az elmúlt években Fürjes Balázs és Vitézy Dávid vezetésével egyértelműen az volt, hogy próbálják az embereket az autózástól egyre inkább a tömegközlekedés felé terelni – ebben kiemelt szerepet kap az elővárosi tömegközlekedés fejlesztése.

Az agglomerációs tömegközlekedés egyik legfontosabb elemez az elővárosi vasútfejlesztés. Ezt segíti, ha minden egyes megállóban van kellő számú parkoló, ahol biztonságosan ott lehet hagyni az autót és a biciklit. Ma a forgalmasabb elővárosi vasútállomásokon a reggeli csúcsidőszakban hamar elfogynak a szabad helyek, bizonyos megállókban pedig egyáltalán nincs is hol szabályosan letenni az autót. Így az ingázók sok esetben az állomás körüli utcákban hagyják szanaszét őket, ami érthetően zavarja a helyi lakosokat és a forgalmat. Erre a helyzetre jelentenek megoldást az új P+R-parkolók (néhol felszíniek, egyes nagyforgalmú megállókban pedig könnyűszerkezetes parkolóházak épülnek).

Nyolc elővárosi vasútvonal érintett: a hegyeshalmi, a székesfehérvári, a pusztaszabolcsi, a kunszentmiklósi, a ceglédi, az újszászi, a hatvani és a szobi vasútvonal – írja az államtitkár.

A fejlesztés elősegíti, hogy a gépkocsit, kerékpárt a vasútállomáson lehet hagyni, és az ingázók vonattal folytathatják útjukat. Az engedélyezési, kiviteli és tender tervek 2023-ban készülhetnek el.

A kormány a parkolók tervezéséhez, illetve a Budapesti Agglomerációs Kerékpárforgalmi Hálózati Stratégia megvalósításához első lépésben 797 millió 446 ezer forint támogatást nyújtott a BFK-nak.

Cegléden egy több mint 100 férőhelyes kerékpártároló és egy több mint 100 autó parkolására alkalmas könnyűszerkezetes parkolóház épül majd.