Új!Elindult honlapunk!

Városháza

Elkészült a kerékpárút a felüljárón

2 Mins read

Elkészült a kerékpárút és kialakították azt a kerékpársávot, amely a Jászberényi úti vasúti felüljárón keresztül vezet az Ipartelepi útig, a Szűcs telepi városrészre. A beruházásra a Széchenyi 2020 program keretében nyert pályázaton mintegy 351,62 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást Cegléd Város Önkormányzata.

Cegléd Város Önkormányzata egy sikeres VEKOP-5.3.2-15-2016-00026 azonosítószámú pályázat eredményeként mintegy 350 millió forintot költhet kerékpárút kiépítésére. A megvalósításnak köszönhetően a Jászberényi úton a körforgalomtól a vasúti felüljárón keresztül halad a kerékpársáv illetve a kerékpárút, a Szűcs telepi városrészre, egészen az Ipartelepi útig. Ezzel az Észak – Ipari Kereskedelmi Övezet összekapcsolódik a várossal. A Jászberényi úton az alábbiak szerint alakult a kerékpáros és a gyalogos közlekedés:

  • Az Ipartelepi úton az Infineon KFT.- nél gyalogátkelő helyet alakítottak ki.
  • Az Infineon KFT.-től a Kosárhegyi útig a városba érkezve jobb oldalon elválasztott gyalog és kerékpárút létesült.
  • A Jászberényi úton a Renault szalon és a Kosárhegyi út között gyalogos átkelőhely és kerékpáros átvezetést alakítottak ki a bal oldalon.
  • A Kosárhegyi út és a malomtószéli körforgalom között a városba érkezve a bal oldalon egyirányú kerékpárút létesült, a jobb oldalon pedig kerékpáros nyomvonalat festettek fel a meglévő járda mellé.

A projekt közvetett eredményei: A beruházás elkészültével az Északi – Ipari Kereskedelmi Övezet könnyen és biztonságosan megközelíthető lett a többi városrészből érkezők számára, valamint a Szűcs- és Kernács telep lakói közvetlenül összeköttetést kaptak a város többi kerékpárútjához, így biztosítva az itt élők könnyebb mozgását a városon belül. Ennek köszönhetően növekedett a mindennapi közlekedésben a kerékpáros közlekedést választók aránya. Ezáltal is csökkentve a károsanyag – kibocsátási szintet, amely hozzájárul az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakulásához a térségben. A beruházásnak köszönhetően csökkentek a kerékpáros balesetek számai is, mivel a munkába járók és a városrész lakói is biztonságosan megközelíthetik úticéljaikat.

  A projekt összköltsége: 351 629 545.-Ft

  A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2022.05.31.

További információ kérhető: 
Szokolai Attila sajtóreferens
Elérhetőség: sajtoreferens@cegled.hu