Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Őzveszélyre figyelmeztetnek a magyar utakon

1 Mins read

Július második felétől augusztus közepéig tart legnagyobb állományú és legelterjedtebb nagyvadfajunk, az őz párzása. Ez az időszak különös figyelmet követel meg az autósoktól, mert ilyenkor ezek az állatok sokkal többet mozognak, mint az év más időszakaiban, közutakon is gyakrabban jelenhetnek meg, ami jelentősen fokozza a balesetveszélyt!

Magyarország őzállományát több mint 374 ezer egyedre becsülik, és minden régióban találkozhatunk ezzel a vadfajjal. Párzás idején – amelyet a vadásznyelv üzekedésnek hív – az egymást kergető őzek aktívabbak, figyelmetlenebbek, akár fényes nappal is kiszaladhatnak az útra. Nem véletlen, hogy a csaknem 6500 nagyvadelütés során több mint 5000 esetben (80%) őzet gázolnak el, jelentős részüket pontosan ebben az időszakban (forrás: Országos Vadgazdálkodási Adattár). Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodást folytató szervezetek érdekképviselete, azt kéri az autósoktól: a szokásosnál is óvatosabban vezessenek a következő hetekben! A balesetek jelentős része megelőzhető, ha a vezetők észben tartják az alábbiakat:

  • Ne csak a vadveszély-táblával jelzett útszakaszon vezessenek fokozott figyelemmel az üzekedés ideje alatt!
  • A rosszul belátható útszakaszokon illetve rossz látási viszonyok mellett lassítsanak!
  • Ha látják, hogy őz szaladt át előttük, mindenképp számítsanak rá, hogy másik is követi!
  • Lassítsanak, esetleg dudáljanak!
  • Amennyiben elkerülhetetlen, hogy elüssék az állatot, vészfékezzenek, ne rántsák el a kormányt! Ha átsodródnak a szembesávba, vagy letérnek az útról, abból még komolyabb baleset származhat.

A vadelütés közúti balesetnek minősül, így ha bekövetkezik, mindenképpen rendőrt kell hívni!

Bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezetet – jellemzően vadásztársaságot – szintén értesíteni kell, erről általában ugyancsak a rendőrség gondoskodik.