Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Magyar Ízek Utcája

5 Mins read

Magyarország születésnapjára szervezett augusztus 20-ai fővárosi rendezvények hagyományosan egyik leglátogatottabb programja az idén háromnapos (péntek, szombat-vasárnap) Magyar Ízek utcája a Várkert Bazárban, immáron 12. alkalommal.  A budai oldalon a Lánc-hídtól az Erzsébet-hídig, hazánk legnagyobb gasztronómiai rendezvényre Ceglédről is érdemes ellátogatni, persze közben más látványos eseményekhez hozzákapcsolódhatunk helyben, akár a várban is.

Idén aktuális témaként a magyar gabonát választották a kiváló ételeket kedvelők örömére. Emellett az esemény mottója is lehetne: magyar és nemzetiségi ételek, alapanyagok a Kárpát-medencében – ez akár a mottójuk is lehetne.  

Az eseményen közel kétszáz helyen főzik a Duna partján Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit, mint például bogyiszlói csülkös pacal, vajdasági-, roma-, csángó ételek, szatmári töltöttkáposzta, Karcagi birkapörkölt, csiptetett ponty és sok más halkészítmény, sparhelten sült lepény, langalló, töltött-lángos stb.

A szervezők folyamatosan keresik azokat az alapanyagokat ízeket, kézműves készítményeket és kuriózumokat, amikre külön felhívják a nagyközönség figyelmét. Így például magyar gyümölcsök ízeit, lekvároktól gyümölcssajtoktól, gyümölcsboroktól a pálinkáig, kézműves kenyerek, lepények és sütemények, mézek, kolbászok és füstölt húsok ízletes zöldségkészítmények.

Idén Felvidékről, Mátyusföld izgalmas káposztalevese és mákos pogácsája, Kárpátaljáról egy remek borsos leves érkezik. Nagymuzsaly községből, kiváló házi szilvalekvárral készült fánkot is sütnek majd. Nagyon kedvelt a moldvai csángó faluból, Pusztinából Nyisztor Tinka néprajzkutató vezetésével érkező csapat, akik szőlőleveles töltikét – ott úgy nevezik húsos galuskát – készítenek. Határon innen megkóstolható lesz az alföldi pásztorétel, az öhön, a sokácbab, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén is helyet kapott Karcagi birkapörkölt, és a roma ételek egy klasszikusa, a cigánykáposzta vakaróval vagy bodaggal. A Vajdaságból a dél-dunai halászléfőzők levesével, az Őrségből pedig tökmagolajjal locsolt dödöllével érdemes megismerkedni.

A Magyar Pékszövetség rangos szakmai versenye most is elhozza győztes termékeit, s az innovatív és a hagyományos receptúrák verseny-termékeit állítják ki a várkertnél. Így a Szent István napi kenyér, az innovatív kategória győztes terméke és a „sétáló sütemény” új kategória győzteseit.

A Szent István napi Kenyér első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amit a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét. Az egyszerű, alföldi pásztorélet a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza.

Az innovatív kategória nyertesének a Batátás kenyeret választotta a hétfős szakmai zsűri. A Varga Pékség 95 Kft. terméke az Alföld déli peremén termő batáta.

A sárgás bélzettel rendelkező kenyér az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva, a hagyományok mentén, élesztő nélküli technológiával készült. A Duna-Tisza közi hátságon fekvő Ásotthalom egyik jellegzetes növényét, a batátát összeboronálták az alakorral. Az édesburgonya és az ősi, egyszemű búza szerelmének köszönhetően született meg a Batátás kenyér a mórahalomi pékség kemencéjében.

Persze vehetünk a Magyar Cukrász Ipartestület által tizenhatodik alkalommal meghirdetett „Magyarország Tortája” verseny győztes termékéből is. A Magyarország Tortája címet idén Karikó Orsolya (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös) kreációja, a „Huncut szilva herceg” fantázianevű torta viselheti.

A győztest az ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

 Magyarország Cukormentes Tortája szintén vásárolható lesz a forgatagban, amelynek neve: „Nagyi kedvence”.  A tortában található málnavelő, fehércsokoládés pisztácia ropogós, mascarpone mousse és némi hibiszkuszvirág- és csipkebogyóvelő. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készül. A torta megálmodója Gyuris László a szegedi Virág cukrászdából.

A Magyar Ízek Utcáján a szomjunkat olthatjuk az Üdítő és Bódító sátrak kínálatával – jófajta fröccsök és szörpök, de 8-10 féle magyar kézműves sör, köleses sör, sörpárlatok, ízletes gyümölcsborok, mézbor, gyógynövényes teák és néhány magyar jellegzetes pálinka is várja a látogatókat.

Ebben az évben újdonságuk a Kézműves Kozmetikumok “Kertje”, ahol bemutatnak néhány olyan kencét, amit magyar alapanyagokból, kézzel készítenek.

A gyermekekre is gondolnak színes programokkal: számos, remek bábtársulat előadásával, igazi mesemondókkal, kézművesekkel és a nyitónapon Halász Judit koncertjével. A MIU látogatói bemutatókat, gasztro-beszélgetéseket is láthatnak a színpadon, esténként pedig színes koncertek alapozzák a hangulatot. Fellép Ferenczy György és az 1-ső Pesti Rackák, a Hot Jazz Band és a Csík zenekar is.

Idén megint lehet az ünnepen vért adni a Magyar Vöröskereszt szervezésében, velünk lesznek a magyar kutyafajták mentői is, a gyerekek pedig közlekedésbiztonsági játékokat is kipróbálhatnak.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány újfent ingyenes vércukorméréssel várja a látogatókat mindhárom napon, valamint lesz vérnyomás és testösszetétel-mérés is.

Kőhalmi Dezső

További információkért, érdekességekért érdemes az alábbi oldalak meglátogatni:

https://www.facebook.com/izekutcaja/
https://magyarizekutcaja.hu