Új!Elindult honlapunk!

Városháza

Köszöntések a testületi ülésen

2 Mins read

A testületi ülés elején köszöntötték Reznák Erzsébetet aki leköszön múzeum igazgatói posztjáról.

Reznák Erzsébet 1980-ban került a Kossuth Múzeumba, ahol népművelő–történészként kezdett dolgozni. 2007-ben nevezték ki először a Múzeum igazgatójának. Kiemelt kutatási területe Kossuth Lajos élete, tevékenysége, a Kossuth–kultusz helyi és egyetemes jelensége, valamint a 19-20. századi ceglédi helytörténet. Munkája nyomán 2014-ben a Kossuth hagyomány helyi ápolása felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Sokat foglalkozik helytörténettel, a közelmúlt eseményeivel is.

Közreműködött abban, hogy az egykori ceglédi hadifogolytábor területét 2016-ban „Történelmi Emlékhellyé” nyilvánítsák. Eddig, mintegy tíz kötete jelent meg nyomtatásban, legutóbb 2018-ban „Cegléd Város Díszpolgárai” címmel. Gondozásában 2019-ben jelent meg a „Ceglédi füzetek” negyvennegyedik kiadványa.

Erzsike a „Turini Százas Küldöttség” Múzeumbaráti Kör oszlopos tagja, és Cegléd Barátainak Köre ugyancsak számíthat aktív részvételére. Évente számos előadást tart belföldön, külföldön, többek között Pozsonyban és az erdélyi testvérvárosokban. Nagy szeretettel és hozzáértéssel mutatja be a múzeum tárlatait, ahol foglalkozásokat is tart az iskolásoknak. Városunkban előadások, emlékbeszédek, kiállítás megnyitók fűződnek nevéhez. Számos kitüntetésben részesült, melyek közül néhány: a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje (2002); Gubody Díj (2002), Pest Megye Önkormányzatának Tudományos Díja (2004) Pest Megyéért Emlékérem (2014), Cegléd Város Kultúrájáért szakmai elismerés (2019).

Köszöntötték Irházi Emőkét, aki augusztus 20-án vette át a Magyar Ezüst Érdemkeresztet, valamint

Baloghné Makai Sára Márta óvoda pedagógust, aki miniszteri elismerő oklevelet kapott.

Baloghné Makai Sára Márta 1980-ban szerezte diplomáját a Kecskeméti Óvónőképző Intézetben, majd egészen nyugdíjazásáig a Malom Téri Óvodában dolgozott. A kezdetektől ő volt az óvoda gyermekvédelmi felelőse. 1987-ben a Pest Megyei Pedagógiai Intézetben elvégezte a gyermekvédelmi felelősök két éves komplex tanfolyamát.

A gyermekvédelem területén végzett többéves tapasztalata, segítette a rászoruló gyerekek, családok életét, mindennapjait. Munkáját precízen, magas szakmai szinten végezte, több száz felkészült gyermek kezdhette meg iskolai tanulmányait óvónőjük munkájának köszönhetően. Pályakezdő pedagógusok mentorálását, pedagógushallgatók gyakorlatának koordinálását is ellátta.