Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlái

2 Mins read

A módosítás kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a fizetést, és további turisztikai szolgáltatások igénybevételére ösztönözheti a kártyabirtokosokat, miközben a szolgáltatók adminisztrációs terhei is csökkennek.

2023. január 1-jétől összevonják a Széchenyi Pihenő Kártya zsebeit, azaz a korábbi szálláshely-, vendéglátás- és szabadidő-alszámlákat, ezáltal összeadódnak az azokban feltöltött összegek. 

A Magyar Közlönyben erről megjelent rendelet a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetését szabályozza. A módosítás a Magyar Turisztikai Ügynökség véleményezésével született, és mintegy 2,5 millió kártyafelhasználót és közel ötvenezer hazai turisztikai szolgáltatót érint pozitívan. A SZÉP-kártya eddig is a belföldi turizmus motorjának számított, azonban az intézkedés hatására várhatóan tovább nő a népszerűsége, hiszen mind a kártyatulajdonosok, mind az elfogadóhelyek, vállalkozások számára könnyítést és támogatást jelent a jelen gazdasági körülmények között.

A továbbiakban nem szükséges az egyes alszámlákon rendelkezésre álló összeg nagyságát folyamatosan nyomon követni. Ez jelentős mértékben segítheti a turisztikai vállalkozások gazdasági helyzetének javítását.

A SZÉP-kártya 11 évvel ezelőtti létrehozása óta a belföldi turizmus ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze. Ennek oka, hogy a vidéki Magyarországra elsősorban hazai vendégek utaznak, arányuk az idei év első 11 hónapja során a teljes, 26 milliárdos forgalmon belül 74 százalékos volt. 

A MÓDOSÍTÁS JELENTŐSÉGÉT MUTATJA, HOGY 2022. NOVEMBER VÉGÉN A SZÉP-KÁRTYÁKON RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ KERET MINTEGY 88 MILLIÁRD FORINT, AMELYET ORSZÁGSZERTE KÖZEL ÖTVENEZER ELFOGADÓHELYEN HASZNÁLHATNAK FEL A KÁRTYABIRTOKOSOK.

A jövő év elejétől életbe lépő módosítás így elsősorban a vidéki szolgáltatók forgalomnövekedéséhez és rentábilis működéséhez járulhat hozzá.

2022. január–november között több mint 302 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a kártyákra, míg ugyanezen időszak alatt a munkavállalók költései meghaladták a 350 milliárd forintot.

A SZÉP-kártya-tulajdonosok és az elfogadóhelyek számára egyaránt könnyítést jelentő módosítás most még kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a fizetést, ami további turisztikai szolgáltatások igénybevételére ösztönözheti a kártyabirtokosokat, miközben a szolgáltatók adminisztrációs terhei is csökkennek.

Related posts
Közélet

A ceglédi MSZP készen áll a választásokra

3 Mins read
Fehér István sajtótájékoztatón reagált a múlt heti testületi ülés több döntésére. Az MSZP helyi elnöke beszélt az ellenzék által delegált bizottsági tag…
KözéletVárosháza

Új rendőrkapitány Cegléden

1 Mins read
Idei első ülését tartotta Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete január 26-án délelőtt, melyen több mint húsz napirendi pontot tárgyalt a grémium. A Képviselő-testületi…
Közélet

700 milliárd forintos kormányzati hitelprogram indul februártól

2 Mins read
Februártól 700 milliárd forintos hitelkerettel elindul a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram a hazai vállalatok számára – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Egészséges…