Új!Elindult honlapunk!

KözéletVárosháza

Parkolóház épülhet a vasútállomásnál

3 Mins read

A BFK jogutódja az ÉKM (Építési és Közlekedési Minisztérium) 4 településnek, köztük a ceglédi P+R parkoló bővítésének engedélyezési és kiviteli terveit készítteti el.

A tervek előkészületi munkái 2022 februárjában indultak el. A beruházás megvalósulásával a budapesti elővárosi vasútállomások és megállóhelyek elérhetőségeinek, valamint személygépjármű parkoló és kerékpártároló létesítményeinek fejlesztését kívánják fejleszteni Cegléden is. Jelenleg a tervezési terület érinti a Mozdony utcát, a Rákóczi út végét (tervezett körforgalom), a meglévő P+R parkoló I. ütem területét (vasútállomás előtti terület), valamint a MÁV területén az iroda ház mögötti, valamikori TÜZÉP területét, ahol 255 férőhelyes felszíni parkolóház valósulna meg.

A Mozdony utca, Rákóczi út és a meglévő I. ütemű P+R parkoló átépítésével egy 3 ágú körforgalmat építenének be, ami segítené a jelenlegi problémás közlekedési forgalom lebonyolítását, valamint a vasútállomáshoz érkező buszos tömegközlekedést is közelebb helyezné, ezáltal elősegítve az átszállási idő csökkentését. A módosítással több mozgáskorlátozott parkolót alakítanának ki a főbejárat közelében, valamint a parkolóból történő gépjármű forgalmat visszavezetnék a jelenlegi I.-es és II.-es P+R parkolók közötti belső útszakaszra, amivel a balesetveszélyes kihajtás szűnne meg a jelenlegi csomóponti csatlakozásnál. A taxi állomás és a többi parkoló változatlan helyen maradna.

A tervezett MÁV területen kialakítandó parkolóház Fszt.+ 1 emelet kialakítású lenne, mintegy 6710 m2 nagyságú szintterületen. Közbeszerzési eljáráson nyertes tervező cég, a HelloWood Zrt és ViaFutura konzorcium, svájci, svéd, dán és német példák alapján, Ceglédre (és még másik 3 településre) is könnyűszerkezetes, faszerkezetű (CLT), részben növénysávval fedett emeletes parkolóházat tervezett meg jelenleg állami (MÁV) tulajdonban álló volt „Dobos tüzép” területén. A tervezők tájékoztatása szerint a könnyűszerkezetes építési technológia gazdaságos, valamint előregyárthatósága okán rövidebb helyszíni kivitelezési időt vesz igénybe. A fa városépítészeti és építészeti szempontok alapján egy frissebb, fenntarthatóbb szemléletet képvisel, esztétikai szempontból befogadhatóbb, városközponti helyzetekbe jobban illeszkedő. Az építészeti tervező leírása alapján tűzvédelmi szempontból az acél sem előnyösebb a fánál, annak ellenére, hogy a faanyagok éghetőek a vele szemben támasztott stabilitási követelmények tűz esetén messze felül múlják az acél és a vasbeton szerkezetekét. A kültéri gombákkal-rovarokkal szembeni ellenálló képességet biztosító modern favédőszerek és lazúrok a felújítások során sem csökkentik a faanyagok tervezett égéssel szembeni ellenálló képességét.

Tervezett parkolóház paraméterei:

  • Hrsz: 1604/4
  • Szintek száma: Fszt. + 1 emelet, tetővel ellátott, nyitott szerkezetű
  • Befogadóképesség: 255 férőhely
  • Alapterület: 6710,5 m2.

A parkolóház megépítésével csökkenthető lenne a környező utcák és a lakótelepek zsúfolt gépjármű forgalma és a néha már elviselhetetlen parkolási probléma, ami mindennapos a vasútállomást környező városrészben! A több parkoló kialakításával vélhetően növekedne a vasúti tömegközlekedést előtérbe helyezők száma, ami a káros anyag kibocsátás csökkentése szempontjából is előrelépést jelentene.

A koncepciótervezés során bemutatásra került egy előzetes tervezési költségbecslés, amely szerint a ceglédi parkolóház beruházási költsége nettó 905 millió forint. A Minisztérium 2023. év végéig írta elő az építési és kiviteli terv engedélyeztetését.