Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Változás jön a SZÉP-kártyáknál és újabb árplafont vezet be a kormány

2 Mins read

Három döntést hozott a kormány a legutóbbi ülésén, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokatlan, ma délelőtti időpontban összehívott kormányinfón.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a bejelentések előtt elmondta, hogy a kormányüléseket továbbra is az orosz-ukrán háború okozta körülmények határozzák meg, a kabinet pedig továbbra is a békét sürgeti.

Majd ismertette, hogy ebben a háborús gazdasági környezetben a legfontosabb, hogy a 2024-es költségvetés válaszoljon ezekre a kihívásokra.

Gulyás a 2024-es költségvetést védelmi költségvetésnek nevezte. Ez azt jelenti, hogy a kormány GDP 2 százalékának megfelelő összeget fordít honvédelemre a NATO elvárásainak megfelelően. 

Árplafont vezetnek be július 1-től a vállalkozások áramáraira.

A gazdaságvédelmi akcióterv első lépéseként a tavaly ősszel nagyon magas árszinten, 250-300 euró/MWh körül/felett megkötött idei évi áramszerződésekbe avatkozik bele a kormány, ezért „árplafont vezetünk be”, a legmagasabb árat július elsejétől 200 eurón állapítjuk meg, ez a nettó ár – jelentette be Gulyás.

Ez az árplafon a feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatás ágazatára és a raktározás-szállítás területére vonatkozik. A kormány célja ezzel, hogy ezekben a szektorokban a vállalkozások ne emeljék az árakat. A lépés 40 milliárd forint többletkiadást jelent. A gázárra ez nem vonatkozik.

A második döntés, hogy augusztus 1-től a SZÉP-kártyával hideg élelmiszer is vásárolható, december 31-ig. A 450 ezer forintos összegkeretet pedig 650 ezer forintra növelhetik a munkáltatók.

A harmadik újdonság, hogy a gyógyszergyártók július 1-jétől 20 százalékra csökkenthetik az extraprofitadót, ha a maradék összeget kutatás-fejlesztésre fordítják, a jövő évtől pedig 20 százalék lesz az alap extraprofitadó, amit 10 százalékra csökkenthetnek hasonló feltételekkel.

Június 1-gyel elindultak a kötelező bolti akciók, de párhuzamosan az ellenőrzések is – jelentette ki Szentkirályi Alexadra kormányszóvivő, aki hozzátette, hogy a kötelező árstopok kapcsán is szigorúan vizsgálták a szabályok betartását, több mint 1 milliárd forint bírságot róttak ki a kiskereskedelmi láncokra a szabálytalanságok miatt.

Mint ismertette, heti 50 boltot ellenőriznek a kötelező akciók és az árstopok miatt. Állítása szerint az eddigi tapasztalat az, hogy megfelelően elindultak a köte