Új!Elindult honlapunk!

Kék-hírek

Ezek a tűzifaárusok számítanak csalónak

2 Mins read

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan figyeli a Facebook Marketplace menüjében megjelenő tűzifahirdetéseket. Ezek alapján pedig kiszűrik a csaló hirdetőket, akikről listát készítenek.

Az ellenőrök novemberben szúrópróbaszerűen végzett telefonos próbavásárlások alkalmával 70 hirdetésből 56 esetben, azaz a hirdetések 80 százalékában olyan súlyos jogsértéseket észleltek, amelyek alapján a telefonszámok úgynevezett feketelistán való közzététele mellett döntöttek – olvasható a hivatal közleményében.

A hatóság felhívja a figyelmet arra, hogy rendkívül kockázatos a közösségi médiás felületeken tűzifát rendelni.

A jogsértő hirdetések adatait és az azokban szereplő telefonszámokat a Nébih kereshető formában közzéteszi egy úgynevezett „feketelistán”, vagyis a jogszerűtlen hirdetések között.

A hivatal azt javasolja, hogy a listára felkerült telefonszámokon senki se rendeljen tűzifát, ugyanis rendkívül nagy az átverés kockázata.

A Marketplace-en megjelenő tűzifahirdetések megbízhatatlanságát az is jelzi, hogy a hirdetők több mint fele meg sem adja a telefonszámát, kizárólag privát üzenetben lép kapcsolatba a vásárlókkal.

Szintén árulkodó jel, hogy ha egy eladó nem adja meg a beazonosításához szükséges adatokat, mint például az EUTR technikai azonosító szám, név, telefonszám, jobb esetben telephelyi elérhetőség. Az ilyen hirdetők ugyanis jellemzően igyekeznek elkerülni, hogy az esetleg elégedetlen vevők utolérjék őket. 

A telefonos próbavásárlás alkalmával, miután az ellenőrök felfedték kilétüket, a csalók legtöbbször azonnal letették a telefont. Minden olyan esetben, amikor az eladó a hatósággal együttműködött, a Nébih szakemberei megadták a jogszerű hirdetésfeladáshoz szükséges információkat.

Azon hirdetők adatai és telefonszámai, akik a hatósági segítség alapján pótolták a hiányosságokat, javították a hirdetéseket, nem kerültek fel a jogszerűtlen hirdetések közé.

Cegléden az alábbi telefonszámokkal lehetett találkozni:
70 594 2127
30 321 6592
30 983 3470
30 631 7073
20 220 4768
70 237 6654

A tűzifavásárlók számos hasznos információt olvashatnak a Nébih lakossági EUTR-aloldalán.

Jogszerűtlen hirdetések adatai – Nébih (gov.hu)