Új!Elindult honlapunk!

Közélet

749 lélegeztető gép árverezhető Cegléden

2 Mins read

A Telex.hu híroldal riportere járt Cegléden, hogy megnézze a Covid alatt rendelt lélegeztetőgépek árverezését. 

Csütörtök reggel egy ceglédi vámáruraktár bemutatótermében kipakolták a csillogós terítőre egy több mint három éve rendelt, soha nem használt kínai lélegeztetőgép alkatrészeit.

749, a járvány alatt beszerzett lélegeztetőgépet árverez el egy végrehajtó, és csütörtök délelőttre hirdettek meg megtekintést Ceglédre. Mivel a raktározást végző cégnek az egész ügylethez és az árverezéshez sincs semmi köze, először úgy tűnt, nem készíthetnek felvételeket a bemutatódarabról, de azért beengedték a lap munkatársait.

„Ez egy speciális terület, nem egy szotyiraktár” – mondta a raktározást végző szövetkezet egyik munkatársa, aki azt is elárulta: egyáltalán nem szokványos, hogy valaki 3-4 évig parkoltatja náluk az árut. Ide csak addig kerülnek a termékek, amíg a vámkezelés zajlik. Valamiért azonban ezt a 749 lélegeztetőgépet nem vámkezelték, így ezek soha nem is jutottak el egyetlen kórházba vagy mentőautóba se.

Néhány hete a szövetkezet karácsonyi buliját tartották a bemutatóteremben, a kis asztalon még most is üdítős üvegek sorakoztak.

A kínai gyártmányú AEONMED Shangrila 510S típusú transzport-lélegeztetőgép arra szolgál, hogy lélegeztetett, többnyire intubált betegeket átmeneti ideig, szállítás közben lélegeztessenek vele. A szállítás történhet kórházon belül, például sürgősségi osztályról intenzívre vagy műtőbe, vagy kórházak, épületek között mentővel. A Telex által megkérdezett, névtelenséget kérő aneszteziológus orvos szerint ez a típus jelentősen kevesebbet tud egy valódi intenzíves lélegeztetőgépnél, előrehaladott Covid-betegek hosszabb távú, órákon, napokon át tartó lélegeztetésére nem alkalmas.

A szakértő szerint intenzív osztályonként nagyjából két ilyen transzportlélegeztető elegendő, kell valamennyi a sürgősségi osztályokra és a magasabb besorolású mentőgépkocsikra. Valamennyi tartalék persze jól jön, ha a meglévő eszközök meghibásodnának, de ilyen mennyiségben biztosan fölösleges.

 A ceglédi raktárban porosodó lélegeztetőket 2020-ban még 10 millió forintos darabáron rendelte meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Jelenleg ennek töredékéért, darabonként kb. 1,3 millióért árverezik őket, és ha február 26-ig nem kelnek el, akkor akár már 13 ezer forintért is meg lehet majd szerezni darabját.

Időközben az is kiderült, hogy a „fürkészek és portyázók” nem a magyar állam hivatalnokai, hanem pályázat nélkül kiválasztott magáncégek voltak, akiknek zsíros üzletet jelentettek a Covid-beszerzések. Az egyik ilyen cég a TMT Technics Kft. is, amelytől 1000 darab lélegeztetőt rendelt a Külügyminisztérium. A beszerzéshez 4 milliárd forint előleget kapott a cég, de a szerződés nyilvánvalóan nem teljesült, ezek a berendezések ragadtak a ceglédi raktárban, most már több mint három évre.

A végrehajtó becslése alapján azonban a gépek jóval kevesebbet érnek a szerződésben kialkudott árnál, ezért az üzleten legjobb esetben is minimum 3 milliárdot bukik az állam.

forrás: telex.hu