Új!Elindult honlapunk!

Kultúra

Csipkó Magdolna és Dr. Füléné Nagy Piroska kapta a 2024-es „Cegléd Város Kultúrájáért”-díjat

4 Mins read

Csipkó Magdolna és Dr. Füléné Nagy Piroska kapta az idei „Cegléd Város Kultúrájáért”-díjat a ma délután megtartott Magyar Kultúra Napi ünnepségen.

Az ünnepségen köszöntötték a Kossuth Művelődési Központ munkatársait abból az alkalomból, hogy immár második alkalommal nyerte el az intézmény a „Minősített Intézmény Címet”, a házban folyó szakmai munka elismeréseként. Ünnepi műsort Borbély Alexandra, Törőcsik Franciska, Ember Márk és Wunderlich József adott „DalVersek” címmel.

Csipkó Magdolna

Csipkó Magdolna Cegléd város kulturális életének meghatározó személyisége. Klasszikus és népzenei előadások, énekkari és irodalmi művek, gyermek és felnőtt előadások aktív szervezője, előadója és kísérője. Személyiségéből árad a muzikalitás, az empátia, a szabadság szeretete. Énekhangja, furulya, hegedű és citeratudása a magyarság évszázados gyökereiből táplákozik. Több évtizede azon munkálkodik, hogy őseink zenei világát továbbadja a gyermekeknek. Kiváló pedagógus, zenész és a magyar kultúra éltetője.

A Szombathelyi Tanárképző Főiskolán végzett 1982-ben népművelés és ének-zene szakos tanárként. Friss diplomásként a csemői Általános Iskolában helyezkedett el, és 20 éven keresztül tanította, nevelte a csemői diákokat és a népzenekedvelőket. Az általános iskolai tanítás mellett, a Bihari János Állami Zeneiskolában is tanított szolfézs és furulyatanárként. Időközben elvégezte, a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán a földrajz szakot. 2002 óta a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola pedagógusa.

Lendületes, jó humorú, vígkedélyű, energikus egyéniség. Logikus gondolkodása, gyors helyzetfelimerő képessége és az új iránti fogékonysága, nyitott és határozott egyénisége a közösség egyik vezéregyéniségévé tette. Kirándulások, táborozások, a diákönkormányzat vezetése mellett rendszeresen szerepet vállal ceglédi és csemői rendezvények lebonyolításában.

A zene és a népzene az éltető ereje. A népi hangszerek megszólaltatásában nem lehet megelőzni, hiszen a citerától a moldáv dobig minden hangszert profiként használ. Gyermekszeretete és lelkiismeretes munkavégzése miatt diákjai, a szülők és kollégái egyaránt szeretik és tisztelik. 40 év tanítás után, 2021 decemberében kérte nyugdíjazását, de azóta is segíti a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola működését és diákjainak oktatását.

Csipkó Magdolna több területen is öregbítette Cegléd város hírnevét, több helyi közösség tagja és vezetője. Tudásával és kreativitásával felejthetetlen előadások, rendezvények és versenyek résztvevője, valamint a magyar népzenei kultúra ápolója és éltetője.

Csipkó Magdolnának az eltelt évtizedek alatt nyújtott magas színvonalú szakmai és értékteremtő munkája, valamint Cegléd város kulturális életében nyújtott kimagasló zenei tevékenysége elismeréseként ítélte oda a Képviselő-testület a „Cegléd Város Kultúrájáért” kitüntető címet.

Dr. Füléné Nagy Piroska

Dr. Füléné Nagy Piroska Cegléden született. Gyermekkora óta a Cegléd-Nagytemplomi Egyházközség tagja, presbiterként pedig aktív résztvevője a gyülekezetnek. Három gyermeke is a gyülekezetben konfirmált.

Középiskolai tanárként, oktatóként a Török János Református Oktatási Központ magyar-angol, ének-zene és pedagógia szakos kollégája volt 1996-tól egészen 2023-ig. Az utóbbi néhány évben óraadóként erősítette a tantestületet. Pedagógusként számos helyi, megyei és országos angol versenyen szerepeltek diákjai szép eredménnyel. Tanítványa legutóbb a magyarországi Skót Misszió által rendezett Jane Haining Emlékverseny országos 9. helyezettje lett. 2014-ben elnyerte „Az év idegen nyelvtanárának” járó Dr. Rorák Imre Emlékdíjat középiskolai kategóriában.

Érettségi elnöki és pedagógiai módszertani szakértői, mesterpedagógusi munkája példamutató, sok kolléga mintaként tekint az oktatási gyakorlatára, érettségi elnökként, nyelvvizsgáztatóként végzett precíz, pontos tevékenységére. 1992 és 1996 között a ceglédi Református Általános Iskola és Óvoda igazgatóhelyettese, majd 2010 és 2015 között a Patkós Irma Művészeti Iskola igazgatója volt.

Kiemelkedő oktatási-kulturális-szakmai tevékenysége elismerésre méltó. A 90-es évek elején megszervezte az amerikai Peace Corps (Béke Hadtest) segítségével, hogy angol anyanyelvű tanárok segítsék Cegléd két iskolájában is az angol nyelv oktatását.  Hollandiai és kanadai tanulmányútjai során szerzett tapasztalatait megosztotta kollégáival, az új ismereteket intézményi szinten is hasznosítandó. A Ceglédi Református Általános Iskola és Óvodában minden évben megrendezett „Református Általános Iskolák Országos Angol Nyelvi Verseny”-ének egyik fő szervezője, feladatainak összeállítója és zsűritagja.

A Cegléd-Nagytemplomi Gyülekezetben a presbiteri munkája keretében a kulturális bizottság tagjaként a kapcsolatok építését tűzte ki célul a testvérgyülekezetekkel, ezt azóta is fáradhatatlanul végzi.

Kiemelkedő szakmai-kulturális és oktatási tevékenységét számos díj, tanítványai előkelő helyezései, kollégái, diákjai szeretete és elimerése igazolják. A mai napig aktívan, fáradhatatlanul részt vesz Cegléd kulturális és a Cegléd-Nagytemplomi Református Gyülekezet életében.

Dr. Füléné Nagy Piroskának a nagy jelentőségű, értékes kulturális tevékenysége elismeréseként ítélte oda a Képviselő-testület a „Cegléd Város Kultúrájáért” elismerő oklevél kitüntetést.