Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat

1 Mins read

Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg letöltetni, hogy teljes hozzáférést kapjanak az áldozatok számítógépéhez, mobiltelefonjához.

Az NVSZ Facebook oldalán szombaton közzétett egy telefonhívást, amelyen a csaló azt magyarázza, hogy az Anydesk vírusirtó alkalmazás. Az NVSZ közölte, az alkalmazással valójában teljes hozzáférést adunk a csalóknak a számítógépünkhöz vagy a mobiltelefonunkhoz. Ezért azt javasolják, telefonálók kérésére ezt a programot soha ne telepítse senki semmilyen eszközre.

A közlés szerint számos olyan árulkodó jel van, amelyből pillanatok alatt kiszúrható, hogy átverésről van szó.

Az NVSZ szerint legyen gyanús, ha nem kérhető visszahívás, ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket, ha sürgetik vagy csak egy rövid időkeretet adnak a cselekvésre.

A tájékoztatás szerint az is gyanúra adhat okot, ha a „banki ügyintéző”, „informatikus” nem tudja a bankkártya és bankszámla adatait, és képernyőfotót vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről. Ha a felhívott „védelme érdekében” egy applikáció azonnali letöltését kérik, ha a hívás közben érkező kódokat kérik, mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét – írják.