Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Áprilisi iskolanyitásról, tovább nyitva tartó üzletekről, kitolt kijárási tilalom beszélt Orbán Viktor

2 Mins read

Szokásos pénteki rádióinterjúját adta a miniszterelnök a Kossuth rádióban, ahol a járvány kezeléséről, és a várható nyitási, oltási menetrendről is beszélt.

„Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem milyen gyorsan indulunk onnan lefele” – kezdte Orbán az interjút.

Tovább nyitva tartó boltok, késő este életbe lépő kijárási korlátozás

Orbán bejelentette, hogy az üzletek látogathatóságánál átállunk a négyzetméter alapú megoldásra. A másik, ami várható, hogy a boltok tovább lesznek nyitva, így a kijárási korlátozás is később lép életbe.

Az vetődött fel az operatív törzs megbeszélésén, hogy a boltok a mostani este 7 helyett, este kilencig is nyitva lehessenek, így a kijárási korlátozást is ehhez igazítva változtatnák meg: 10 vagy este 11-kor lépne életbe. A részletek csak ma este, vagy holnap jönnek ki a Magyar Közlönyben.

Orbán hozzátette, hogy „küzdelem zajlott a szépségipari dolgozókért” is, de a járványügyi szakemberek elzárkóztak a nyitástól.

Április 19-én nyithatnak az iskolák

Az iskolákkal kapcsolatban Orbán elmondta, hogy ez az egy dolog, amihez ragaszkodik: amíg a 65 év feletti regisztrált emberek nincsenek beoltva, nem lehet szó nyitásról. „Mégiscsak ők hozták el idáig az országot, nekik köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk” – fogalmazott. Itt elmondta, hogy a 65 év feletti regisztráltaknak 71%-a van már beoltva. De hozzátette, hogy az iskolában dolgozókat is be kell oltani a nyitáshoz.

102 ezer iskola dolgozóból 20 ezer van beoltva eddig, 82 ezer regisztrált iskolai dolgozót kell még beoltani, hogy nyitni lehessen – mondta Orbán, aki úgy számol, hogy ha április 10-ig beoltják őket, akkor: április 19-én újraindulhatnak az iskolák.

Várandósok is regisztráljanak oltásra!

A várandósok kapcsán azt mondta Orbán, hogy korábban ebben nem volt szakmai egyetértés, de most a járványügyi szakemberek azt mondják, hogy a Pfizerrel és Modernával lehet oltani őket „Ezért arra kérem őket, regisztráljanak” – mondta.

Lehet, hogy lesznek olyan rendezvények, amelyeket a nyáron is csak oltási igazolvánnyal lehet látogatni, de Orbán szerint addigra a korlátozások java már nem lesz érvényben. „Akár minden EU-s országot megelőzően válik szabaddá az élet Magyarországon, erre komoly esély van.” Addig azonban nehéz egy-két hét van előttünk. „Jóindulatot, jóakaratot, türelmet várunk egymástól” – mondta Orbán, aki szerint az orvosok mindent megtesznek, és a nehéz időszakon a lehető legkisebb veszteséggel eshet át az ország.