Új!Elindult honlapunk!

Közélet

Újabb enyhítések jönnek – többek között eltörlik a kötelező maszkviselést a kültéren

2 Mins read

Orbán Viktor reggel a Kossuth rádióban a beszélgetés elején azt mondta, hogy ülésezett az Operatív Törzs. 4,898 millió beoltott volt tegnap, és így a hétvégén elérjük az 5 milliót. Mindez azt jelenti, hogy a harmadik hullámot legyőztük – mondta a kormányfő.

Az operatív törzs péntek reggel úgy döntött, hogy feloldják a korlátozások nagy részét.

  • Megszűnik a kijárási tilalom.
  • Megszűnik az üzletek és vendéglátóhelyek kötelező zárvatartási ideje.
  • Eltörlik a kötelező külterületi maszkviselést.
  • Szabad lesz a sport közterületen.
  • Lakodalom 200 fővel korlátozás nélkül megtartható.
  • Szabadtéri rendezvény 500 fővel tartható, lehet ismét tüntetni.
  • Zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható. A 16-18 évesek közül a beoltottak mehetnek rendezvényekre

Orbán Viktor szólt arról is, hogy van egy életciklusa az oltási kedvnek. Van három körülmény ami óvatosságra int minket. Hárommillió ember még nincs beoltva, fenyegetnek még mindenféle mutációk, és a határok mentén élőket intette óvatosságra a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte, az eddig már beadott oltásokon kívül van még raktáron és megrendet 7,3 millió Pfzer, 1,2 millió Moderna, Jansenből 4 millió, és még 4,7 millió AstraZeneca. Mindebből még egy harmadik és egy negyedik oltási kört is tudunk vállalni. Orbán Viktor elmondta, hogy előre gondolkoztak, és minden eshetőségre van vakcina. Mindezek mellett hamarosa ón elkezdődik a magyar vakcinagyártás, így nem leszünk kitéve a nemzetközi hatásoknak – tette hozzá. 

Orbán Viktor elmondta, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása a gyors reagálás miatt szükséges.

Orbán Viktor a hitelmoratórium meghosszabbításáról azt mondta, hogy két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. Mindez nagy teher a bankok számára – tette hozzá. A gazdagok megvoltak a hitelmoratórium nélkül, de a középosztály és a kisebb pénzű emberek nincsenek ebben a helyzetben – mondta a kormányfő. A moratórium kifezetése egy komoly szakmai kérdés, és azért hosszabbították meg, hogy időt adjanak arra, hogy mi lesz a moratórium után, és ezt ki tudják tárgyalni.